Stijn Devolder uit Deerlijk voor derde keer Belgisch Kampioen

© BELGA
Redactie KW

Stijn Devolder staat er weer: in La Roche werd hij voor de derde keer Belgisch kampioen.

Het BK in La Roche kondigde zich als lastig aan. Topfavoriet Gianni Meersman reed lek, maar kende geen enkele moeite om zijn plaats in het peloton weer in te nemen. Vier leiders kregen een maximale voorsprong van zowat drie minuten, maar op 67 kilometer van het einde was het liedje van de vier uitgezongen.

kopgroep met grote namen

In het peloton zagen we speldenprikken van Jurgen Van den Broeck en van Thomas Degendt, en op een goede 60 kilometer een demarrage van niemand minder dan Philippe Gilbert. De wereldkampioen kreeg een beresterke Guillaume Van Keirsbulck mee, en raakte niet weg. Het zou zowat het laatste wapenfeit zijn van Gilbert, die wel nog eens zou meegaan als Meersman nattigheid voelde. Terecht, want er reed ondertussen een kopgroep vooraan met alle resterende grote namen als Degendt, Vandenbroeck, Bakelandts, Vanmarcke, en Van Avermaet.

Voor drie man ging het nog niet snel genoeg : Thomas Degendt, Jan Bakelandts en Kevin Seeldraeyers. Omega Pharma-Quick.Step moest zijn laatste krachten opsouperen om het drietal tot de orde te roepen.

Volderke uit de grote dagen

Lotto-Belisol stuurde dan Gaetan Bille vooruit, maar die werd niks meer dan een uitstekend mikpunt voor Stijn Devolder. Volderke met een versnelling uit zijn beste dagen, en de rest van het peloton kon alleen maar verbouwereerd toekijken. Bij het ingaan van de laatste ronde had Devolder al een kloof van meer dan een minuut geslagen.

Na Ronse 2007 en Leuven 2010 is dit zijn derde Belgische titel. Devolder mag niet naar de Tour van Radioshack, maar haalt in de Ardennen zijn gram.

“Ik heb mij heel goed voorbereid, en ik kan het niet geloven dat ik kampioen ben,” zei Devolder meteen na afloop. “Het gaat erom het juiste moment te kiezen. Dit is in elk geval niet mijn antwoord op het feit dat ik niet geselecteerd ben. Ik heb hier naartoe gewerkt.”

West-Vlaamse top 10.

In de Top 10 staan maar liefst drie West-Vlamingen. Gianni Meersman startte als favoriet, maar “ik ben tevreden met die tweede plek,” aldus de Meulebekenaar. Op de vijfde plaats staat Sep Vanmarcke uit Waregem. Dit is de top 10:

1. Stijn Devolder

2. Gianni Meersman

3. Jan Bakelants

4. Björn Leukemans

5. Sep Vamarcke

6. Philippe Gilbert

7. Greg Van Avermaet

8. Jurgen Van den Broeck

9. Thomas De Gendt

10. Laurens De Vreese

(JV/JS)

Straks meer op Focus & WTV vanaf 18u30, en ook morgen een uitgebreid hoofdstuk in het nieuws vanaf 18u00. In Krant van West-Vlaanderen, Sport West en editie Het Wekelijks Nieuws Gaver.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier