Stijn Devolder denkt dat Lance Armstrong voor de 8e keer de Tour zal winnen

Redactie KW

Aan de vooravond van de Tour, die zaterdag 4 juli van start gaat, schat Stijn Devolder voor Krant van West-Vlaanderen de kansen in van Lance Armstrong. Hij steekt daarbij zijn bewondering niet onder stoelen of banken voor de 7-voudige tourwinnaar.

“Ik ben ervan overtuigd dat Lance in Parijs opnieuw met de gele trui zal pronken. Hij won de Tour nadat hij kanker overleefd had, waarom zou hij dat dan niet kunnen na een pauze van drie jaar ? Oké, hij is al 37, maar we spreken wel over Armstrong, hé. De beste renner van de laatste twintig jaar. Hij was bovendien zeker niet versleten toen hij in 2005 stopte.”

“Mentaal is geen enkele renner sterker dan Lance. Hij kan zonder veel druk starten, want hij móét niets meer. Als hij wint, zullen de kranten te klein zijn, wordt hij bijvoorbeeld zesde, dan zal iedereen dat – gezien zijn leeftijd – als normaal beschouwen. Het probleem met Alberto Contador lost zichzelf wel op. Johan zal al een plannetje in zijn hoofd hebben.”

Devolder liet een beter contract van Cofidis liggen voor US Postal

“Ik weet niet wat ik zal zeggen als ik hem terug zie. Ik zal me alleszins niet opdringen. Hij kent me zeker nog, want ik hoor van Dirk Demol dat hij nog geregeld naar mij vraagt.”

“Toen Dirk Demol me in 2003 polste voor een overgang naar US Postal zag ik dat meteen zitten. Ik had ook een aanbod van Cofidis – voor twee jaar én een hoger loon – , maar sloeg dat af. De kans om in dezelfde ploeg als Armstrong te rijden wou ik niet laten liggen, ook al kon ik bij US Postal maar voor een jaar tekenen.”

“In december 2003 vond de eerste ploegstage plaats in Austin, de woonplaats van Armstrong. Ik keek ernaar uit, maar was enorm zenuwachtig, al in het vliegtuig. De eerste nacht in het hotel heb ik zelfs nauwelijks geslapen. Hopelijk zeg of doe ik morgen niets verkeerd, spookte door mijn hoofd.”

“Toen we de dag erna klaarstonden om te trainen, stond Lance plots achter mij. Jij moet Stijn Devolder zijn, zei hij terwijl hij een hand gaf. Ik was geschrokken dat hij me herkende, maar het ijs was direct gebroken. Hij begon zelfs een praatje te maken, alsof ik hem al jaren kende. Hij gebruikte zelfs af en toe een West-Vlaams woord.”

Sheryl Crow en Tamara Devolder

“In de Dauphiné was Sheryl Crow (zangeres en Armstrongs toenmalige partner, red.) de hele tijd bij de ploeg. Een gewone madam, die enorm geïnteresseerd was in de koers. Ze kende elke renner – ook van andere ploegen – bij naam. Voor of na de aankomst kwam ze vaak een praatje maken. Dan vroeg ze naar Tamara, die toen een enkele maanden zwanger was van Femke. Ze had haar leren kennen tijdens de Ronde van Vlaanderen, waar ze samen in de bus naar de finale keken. Maar blijkbaar hadden ze daar vooral over kindjes gebabbeld.” (lacht)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 3 juli 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier