Stijn Devolder blikt terug op zijn “annus horribilis”

Redactie KW

Wie alles wil weten over een annus horribilis moet maar een keer met Stijn Devolder gaan praten. Met toeters en bellen werd de man die al zo mooi scoorde in de Ronde van Vlaanderen en de Belgische kampioenschappen vorig jaar ingehaald bij Vacansoleil-DCM nadat hij moest opstappen bij Quick Step. Maar de kermiskoers van Viane niet te na gesproken bleef de erelijst van de West-Vlaming maagdelijk blank. In alle grote koersen waarin hij had moeten scoren bleef hij ook opvallend afwezig.

“Zwijg me erover”, kijkt Devolder nog een keer achterom. “Het was slecht en meer kan ik er niet over zeggen. Gelukkig bleef het vertrouwen van de ploegverantwoordelijken intact. Op het einde van het seizoen ben ik met manager Daan Luijckx en ploegleider Hilaire Van der Schueren rond de tafel gegaan om te zien wat moest veranderen. De oplossing lag bij trainer Marc Lamberts. Zijn taak bestaat erin dat hij me vooral moet intomen. Te hard gewerkt tijdens nog een hoogtestage na Parijs-Nice, luidde de analyse van vorig jaar. Voor mijn in Leuven gewonnen BK was me dat een jaar eerder goed bevallen en dus wilde ik hetzelfde en nog meer doen. Met nefaste gevolgen.”

Zelfvertrouwen terugwinnen

“Ik kijk er nu niet meer naar om. Ik kijk alleen nog naar wat wel al op mijn palmares staat en dat is toch al heel mooi. En nu hoop ik dat het met een licht gewijzigde aanpak opnieuw wordt zoals weleer. Ik probeer in het openingsweekend al goed te zijn en probeer daarna te scoren in de echt klassieke periode. Met semiklassieke winst zou ik al vrede kunnen nemen. Want het zal snel duidelijk zijn dat het zelfvertrouwen moet terugkomen.”

Tour de France

Stijn Devolder begint zijn seizoen 2012 in de Ster van Bessèges en via de Ronde van de Algarve gaat het daarna naar het Belgische openingsweekend. Daarna volgen Tirreno-Adriatico en het klassieke voorjaar. Ook de Tour staat op zijn programma als alles goed blijft gaan.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier