Sportvrouw van het Jaar 2014 krijgt titel in 2015

© BELGA
Wouter Vander Stricht

Voor eeuwig op de tabellen van de Sportvrouw van het Jaar, voor eeuwig in de harten van de West-Vlamingen. Waarom ? Omdat Delfine Persoon haar hart liet spreken op de benefiet voor Marc Herremans, omdat ze die ochtend nog gewoon een vroege shift was gaan werken… Hard werken, ver geraken en misschien zichzelf wat te weinig verkopen. Typisch West-Vlaams, maar nu ook goed voor de titel die ze vorig jaar eigenlijk al verdiende.

Delfine Persoon leefde zich uit op de benefiet georganiseerd door Marc Herremans in Knokke-Heist. “Ik had mijn woord al gegeven”, argumenteerde ze. Uiteraard, maar Marc Herremans had er ongetwijfeld geen probleem van gemaakt was Delfine uiteindelijk toch naar Brussel getrokken. Maar Delfine voelt zich beter tussen ‘de haren’, blingbling-gala’s zijn niet echt haar ding. Wel de boksring of het station. Op de trein ziet ze dagelijkse de ‘koterij’ van Vlaamse landschap, knikt ze een goeiendag naar de pendelaar. Delfine staat in het echt leven.

Veel van de stemgerechtigden zijn waarschijnlijk nog nooit eens tot achter café de Boksneuze geweest. Daar waar Delfine met clubgenoten traint. Een hangar met wat trainingsfaciliteiten. Inderdaad niet eentje met het vip-gehalte waar vandaag de dag sport mee wordt vereenzelvigd. Een boerendochter, die haar voeten uit de West-Vlaamse klei heeft getrokken, maar die het ook niet in zich heeft om er ooit maar aan te denken haar roots te verloochenen.

“In West-Vlaanderen heeft ze altijd de appreciatie gevoeld, dus is dit ook wat een titel voor alle West-Vlamingen”

Straks is ze 31 jaar, haar carrière nadert sowieso het einde, iets wat ze terdege beseft. Deze titel is de verdienste van haar, van haar coach en soulmate Filiep Tampere, van het team van BC Lichtervelde, van haar sponsor Paul Degroote en ook wel een beetje van de West-Vlamingen. Hier heeft ze altijd appreciatie gekregen. Toen Delfine in Brugge in 2014 tot West-Vlaminge werd gekroond, toen ging de staande ovatie bij iedere aanwezig door merg en been.

Ook in Brussel kon – en dat was dan weer geen verrassing – Philip Milanov niet optornen tegen het superjaar van Kevin De Bruyne. Milanov – strak in het pak – heeft er ook een superjaar op zitten, de 24-jarige discuswerper kan zich volgend jaar in Rio de Janeirio ook de geschiedenisboeken in werpen.

En ook Hein Vanhaezebrouck werd nog eens attent gemaakt op zijn fantastisch haast voorbije jaar, hij werd de coach van het jaar. En Oostendenaar Kimmer Coppejans mocht met Davis Cup-team het podium op, zij haalden het van ‘s werelds nummer 1 : de Rode Duivels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier