Slovaak Peter Sagan wint eerste etappe van de Driedaagse van De Panne – Koksijde

Redactie KW

De jonge Slovaak Peter Sagan heeft de eerste etappe van de Driedaagse van De Panne – Koksijde gewonnen. Een pittige etappe waarin stevig gekoerst is. En waarin kanshebbers voor de Ronde van Vlaanderen zich niet gespaard hebben. Maar ondanks het vele aanvalswerk moest een spurt in Oudenaarde de beslissing brengen. En daarin bleek Sagan dus de snelste.

Middelkerke – Oudenaarde als rit één, dat is één lange aanloop en dan draaien en keren in de Vlaamse Ardennen. Perfecte voorbereiding dus op de Ronde? Op de Oude Kruisberg spatte het buskruit uit de kuiten van Daniel Oss. De schaduwkopman van Liquigas nam Boy Van Poppel mee op zoek naar vijf vroege vluchters bij wie we vooral Tosh Vandersande onthouden. Dat lukte en even later kwam ook Andy Cappelle aansluiten bij de kopgroep. Cappelle woekerde met z’n krachten. Maar het verschil bleef klein en op de Haaghoek bracht een sterke Guillaume Van Keirsbulck het peloton terug.

Berendries

Hoste probeerde het nog even na de Leberg met negen anderen maar misschien wel de goede poging kwam er bij de tweede passage op de Berendries. Met weer Daniel Oss aan het kanon. Peter Sagan heeft voor zondag een goede bondgenoot in de Italiaan. Maar het was toen nog ver tot aan de eindstreep in Oudenaarde. En Oss wist dat hij steun nodig had. Die kwam er ook en het waren goede benen: die van Sebastian Langeveld, Liewe Westra, Guarnieri en Ben Hermans. Wat volgde, was een oorlogje, een secondespel tussen de vijf vluchters en het Omega Pharma Quick-step-team dat met Terpstra en Chavanel de kloof miniem hield.

Kortekeer

Tanden op elkaar bij Chavanel op de Kruisberg. De Fransman haalde z’n slag thuis. Nog 12 km en alles te herdoen. Eén helling hadden we nog: de Kortekeer. Dimitry Muravyev wachtte niet en zette de motor al voor de Kortekeer aan. En kijk eens wie hem probeerde bij de lurven te grijpen: Stijn Devolder. Als vanouds met een kartouche, in de achtervolging in volle finale. Hoste, Sagan en Westra kwamen er ook nog bij maar geen van hen allen hield het vol tot het eind. 5 km nog en na een zeer levendige koers kregen we toch een massaspurt. En daarin was Peter Sagan aan de binnenzijde net sneller dan Guarnieri. Planckaert werd eerste West-Vlaming op plaats zeven.

(BC/BS)

Slovaak Peter Sagan wint eerste etappe van de Driedaagse van De Panne - Koksijde

Bekijk hier de reportage

Mere over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier