Slagboom voor woonwijk Oostduinkerke

Redactie KW

Vanaf woensdag 1 september moeten een slagboom en een toegangsbadge doorgaand verkeer uit de Koningstraat in Oostduinkerke houden. Maar niet alle wijkbewoners zijn tevreden met de slagboom. Zij vinden de slagboom zwaar overdreven en zijn er niet over te spreken dat ze nu 125 euro borg moeten betalen voor de toegangsbadge

?Het verkeer dat in de Dorpsstraat in Oostduinkerke naar de Toekomstlaan wil rijden, moet daarvoor – zeker tijdens de spitsuren – een flinke poos staan aanschuiven aan de verkeerslichten in Oostduinkerke-Dorp. Sommige bewoners van de Koningstraat klagen erover dat door de situatie aan dat kruispunt hun straat tot nu toe vaak wordt gebruikt als sluipweg, hoewel er verkeersborden staan die in de wijk enkel plaatselijk verkeer toelaten.

Badge vereist

Daarvoor heeft de gemeente Koksijde sinds kort een slagboom geplaatst in het laatste stukje Koningstraat tussen de woonwijk en de Toekomstlaan. Enkel bewoners uit de wijk zullen met een badge de slagboom kunnen openen. De slagboom moet het voor doorgaand verkeer zinloos maken om vanaf de Dorpsstraat of de Toekomstlaan de Koningstraat in te draaien. Navraag bij de gemeente leerde ons dat de slagboom 10.617 euro exclusief btw heeft gekost. Het systeem wordt operationeel vanaf woensdag 1 september.

“Geen grote overlast”

Een goede zaak, vindt naar verluidt een deel van de buurt. In die groep vonden we echter niemand bereid om commentaar te geven. Een ander deel van de buurt heeft het absoluut niet op de slagboom begrepen. Roland Van Eessen bijvoorbeeld. “Ik stel mij vragen bij het nut van deze investering”, zegt hij. “Er rijdt inderdaad niet-plaatselijk verkeer door onze straat. Maar om daarom te spreken van een grote overlast?? Dat vind ik zwaar overdreven.” Volgens Roland Van Eessen hebben waarschijnlijk enkele mensen uit de buurt geklaagd over doorgaand verkeer. „Ik zou graag eens willen weten op basis van hoeveel klachten deze beslissing nu is genomen. Nu worden wij opeens geconfronteerd met een voldongen feit.”

“Klachten bleven komen”

“Het verhaal van het doorgaand verkeer in de Koningstraat gaat al jaren mee en dateert nog van voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen”, aldus schepen Herwig Vollon (LDD). “Er zijn in die jaren diverse keren tellingen en metingen uitgevoerd. Ook de politie heeft controles uitgevoerd. Er staan effectief borden die erop wijzen dat er enkel plaatselijk verkeer is toegelaten. Maar je kan de politie daar toch niet voortdurend controles doen houden?? We hebben al een politiezone die heel goed werkt, met vier patrouilles op de baan.”

(TVDAB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 27 augustus 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier