Slachtoffer rallyongeval Ieper is nu zelf steward

Redactie KW

Zaterdag vond in de brandweerkazerne van Poperinge de jaarlijkse opleiding plaats voor rallystewards en baancommissarissen. 71 rallyliefhebbers leerden onder andere hoe ze het publiek moeten managen, een brandende auto moeten blussen of gewonde piloten uit een voertuig moeten halen.

In het eerste deel werd vooral algemene info gegeven over de rallysport en over de taken en verantwoordelijkheden van de baancommissarissen en veiligheidschefs. Daarna volgde een sessie management van publiek en conflictbeheersing. De voormiddag werd afgesloten met een toelichting over de werking van baanposten, radiocommunicatie en gelevlagsituatie’s. ‘s Namiddag volgde het praktische gedeelte met een basiscursus EHBO en brandbestrijdingstechnieken. Op het terrein werd een KP nagebootst waarbij de cursisten met een gele vlag moesten zwaaien, een gewonde chauffeur veilig uit een auto bevrijden en een brand gecontroleerd moesten blussen. De opleiding werd georganiseerd door de Vlaamse Autosportfederatie (VAS).

Slachtoffer wordt steward

Een van de cursisten was Rudy De Buf uit Ledegem, zelf indertijd nog slachtoffer van een ongeval tijdens de rally. „Het gebeurde tijdens een proef in Proven, vlakbij café Canada. Pieter Tsjoen ging er twee keer over kop. Door de klap kwam de vooras los en bij het over kop gaan werd ze weggeslingerd en kwam ze tegen mijn been terecht”, getuigt Rudy. „Het resultaat was een dubbele beenbreuk. Mijn voet hing volledig los aan mijn been.” Negen maanden en verschillende operaties later zit Rudy nog altijd in een rolstoel, maar dat weerhield hem niet om af te zakken naar Poperinge en zijn vergunning te verlengen. „Dat is de wet van Murphy. De kans dat je zo’n ongeluk meemaakt in het dagelijkse leven is even groot. Uiteindelijk heb ik misschien nog geluk gehad. Moest ik die brokstukken tegen mijn hoofd gekregen hebben, dan ging ik hier niet zijn. Als rallysteward ben je ook verzekerd voor alle risico’s. Eens ik weer te been ben zal ik zeker opnieuw naar de rally gaan als baancommissaris. Het blijft een microbe die in je zit”

(TOGH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier