Sandrine Tas bezorgt België gouden medaille op WK skeeleren

Redactie KW

Met een fabuleuze eindsprint heeft juniore Sandrine Tas maandag tijdens de wereldkampioenschapen skeeleren in de Argentijnse stad Rosario de wereldtitel op de afvallingskoers over 15 km veroverd.


In de laatste ronde brak Tas de combine van twee razendsnelle Colombiaanse skaters. “Ik wist dat ik in voorlaatste ronde voorop moest liggen, omdat de Colombiaanse rijdsters in volle snelheid niet te passeren zijn. Gelukkig had ik een sterke laatste bocht en een scherp laatste stukje”, was het opgetogen commentaar van de studente uit Oostende.

Het is de eerste medaille voor de Belgische skaters tijdens het toernooi, dat wordt afgewerkt zonder de veelvoudige wereldkampioen Bart Swings. Tas had veel op deze race gezet. Op de eerste dag van het toernooi was ze al vijfde geworden op een punten-afvallingskoers. Dat had haar een beetje teleurgesteld. Afgelopen zomer won ze zowel op de piste als op de weg Europese titels. In Rosario meed Tas het kopwerk, maar reed attent voortdurend bij de top-zes.

Sandrine Tas bezorgt België gouden medaille op WK skeeleren


Verschil nauwelijks waarneembaar

“Ik voelde me goed. Als je voorin zit, kun je zuinig rijden en verlies je in de aanvangsfase zo min mogelijk energie.” Alleen in de eerste ronden had Tas de hulp van landgenote Ellen van de Catsye, die na 42 van de 75 af te leggen ronden afviel.

Dat betekende dat de Belgische eenling het in de beslissende fase moest opnemen tegen skaters uit Colombia, Frankrijk en Zuid-Korea, die nog met twee rijdsters in de race waren. Op vier ronden voor het einde leek Tas moeite te krijgen om afvalling te voorkomen. Het meisje met de karakteristieke paardenstaart schoof echter op het juiste moment naar voren. Op de eindstreep was het verschil met Luz Karime Garzon nauwelijks waarneembaar. Fabriana Arias, de tweede Colombiaanse, werd derde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier