Russische West-Vlaming schittert in China

Redactie KW

Profwielrenner Kirill Pozdnyakov sloeg gisteren een dubbelslag in de Ronde van China (UCI 2.1). De 24-jarige Rus won de lastige slotrit naar Zunyi voor de Portugees Gonçalves en de Spanjaard Zaballa en kroonde zich meteen ook tot eindwinnaar. Opmerkelijk: Pozdnyakov is een halve West-Vlaming die in het verleden nog voor Foronex Cycling Team, Soenens Construkt-Glas en VL Technics-Abutriek uitkwam. Dit jaar komt Pozdnyakov uit voor Synergy Baku Cycling Project, een continentaal team uit Azerbeidzjan.

Pozdnyakov kwam op zijn 17de naar België en won meteen 12 koersen, waaronder de Omloop Het Nieuwsblad voor juniores en de Beker van België-manche in Angreau (voor Jelle Wallays). Als belofte eindigde hij in 2011 als 3de in de Grote Prijs Impanis (UCI 1.2). In 2012 behaalde hij de eindzege in de Franse Tour de Côte d’Or en werd hij 3de in de interclub in Geluwe en 5de in de Ardense Pijl. Ondanks contacten met An Post-Sean Kelly zag het er lange tijd naar uit dat Pozdnyakov ook in 2013 voor VL Technisc-Abutriek (Anzegem) zou uitkomen, maar kon hij in extremis toch nog een profcontract ondertekenen bij het kersverse team uit Oost-Europa.

Pozdnyakov – een poulain van Anzegemnaar Rudy Vandenheede – ontgoochelde niet en stapelde de zeges en ereplaatsen op. Zo behaalde hij ritzeges in de Ronde van Taiwan (UCI 2.1), An Post Ras (UCI 2.2) en Jelajah Malaysia (UCI 2.2). In België was hij niet vaak actief, maar toch liet hij zich in augustus opmerken met een 8ste plaats in Heusden Koerse.

Naar verluidt zou Pozdnyakov voor 2014 vergevorderde contacten hebben met een (grotere) profploeg. (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier