REPORTAGE West-Vlaamse vrouw zkt. bobslee

Kimberley Turner uit Wevelgem. (Foto SB)
Redactie KW

Eén tweet van de nationale bobsleeheldin Elfje Willemsen, meer was er niet nodig om een dertigtal sportieve meisjes op de been te krijgen voor de try-outs van het Belgische bobsleeteam. Onder hen drie West-Vlaamse meisjes. “Ik hoop hier ‘all the way’ te kunnen gaan, tot in de bobslee”, aldus Kimberley Turner uit Wevelgem.

Een ideale ochtend om een try-out voor het Belgische nationale bobsleeteam te organiseren is het allerminst. De atletiekpiste van Deurne ligt er doorweekt bij en de samengepakte regenwolken weten van geen ophouden. Toch staan er een dertigtal meisjes uit alle hoeken van het land paraat om te laten zien uit welk bobsleehout ze gesneden zijn. De uiteindelijke bedoeling is om Hanna Mariën te vervangen, die de bobsleewereld zopas achter zich heeft gelaten.

Op de agenda van Elfje Willemsen staan twee proeven: verspringen (uit stand) en hardlopen (met een aanloopje). “De beste stoten door naar de volgende ronde in juni. Volgende week laat ik nog een twintigtal meisjes deze proef doen”, vertelt ze.

Waar Elfje de voorgaande jaren (want ieder jaar gaat de bobsleeploeg op zoek naar mogelijke nieuwe leden, red.) honderden e-mails moest sturen om maar een tiental meisjes warm te krijgen voor deze try-outs, lukt het haar nu om er met één tweet meteen vijftig te bereiken. “Bobslee is hot! Natuurlijk hebben de Olympische Winterspelen daar alles mee te maken. De sport krijgt veel meer aandacht in de media en het resultaat daarvan zien we vandaag aan de massale opkomst”, klinkt het.

“Idee van mijn moeder”

Eén van de meisjes die zich vandaag van haar meest sportieve kant laat zien, is universiteitsstudente Lies Defreyne (24) uit Ingelmunster: “Mijn deelname hier was eigenlijk een idee van mijn moeder die dit al lachend voorstelde. Waarom niet, dacht ik. Zelf speel ik ondertussen al achttien jaar krachtbal in Ingelmunster, nu in eerste nationale. Daarnaast fiets en zwem ik ook regelmatig. Of ik mijn kansen hoog inschat? Ik weet het niet, voor mij is dit gewoon een leuke test.”

Paaldanseres

Helemaal vanuit Ieper naar Antwerpen gekomen, is Lies Declercq (30), die een bijzondere hobby uitoefent: “Ik doe eigenlijk niet aan competitiesport, maar wel aan fitness en paaldansen. Ik heb dus helemaal geen ervaring met lopen of atletiek, maar wel met krachttraining, want voor paaldansen moet je wel krachtig zijn. Deze try-outs zijn voor mij een gok, maar ook een uitdaging. Uiteraard hoop ik uiteindelijk in de bobslee te geraken. Ik geloof alleszins in mijn kansen!”

Geen ervaring

De laatste West-Vlaamse aan de start is studente Kimberley Turner (22) uit Wevelgem. “Ik weet niet of ik veel kans maak, maar ik hoop stiekem wel ‘all the way’ te gaan. Natuurlijk heb ik – net als de andere meisjes – geen ervaring met bobsleeën, maar het lijkt me bijzonder leuk om te doen. En als ik hiermee over vier jaar op de Olympische Spelen kan staan, dan zou dat uiteraard fantastisch zijn”, stelt ze.

(Tekst en foto’s: Sebastiaan Bedaux)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier