Rechter verklaart transferreglement jeugdwielrennen nietig

Redactie KW

De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond stelde enkele maanden geleden een nieuw jeugdreglement op dat vanaf dit seizoen in voege had moeten treden. Na een klacht van het Stannah-Museeuw Test Team bij de rechtbank wordt dat reglement nu nietig verklaard.

De belangrijkste wijziging van het nieuwe jeugdreglement van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond was de beperking van het aantal getransfereerde renners in een interclubwedstrijd voor nieuwelingen of junioren tot twee per club en de creatie van een J-label voor clubs met minstens drie miniemen én tien miniemen en aspiranten én vijftien miniemen, aspiranten en nieuwelingen. Clubs die geen zo’n label hebben, zouden een hogere aansluitingsvergunning moeten betalen. Bovendien zouden ze niet mogen starten in de Beker van België voor nieuwelingen en alleen aan de Beker van België voor junioren mogen deelnemen mits de betaling van 500 euro.

Het Stannah-Museeuw Test Team stapte echter naar de rechtbank in Brussel. De Antwerpse juniorenploeg vond de regelgeving in strijd met het decreet-Martens (24 juli 1996), dat stipuleert dat de niet professionele sportbeoefenaar het volste recht heeft om totaal ongehinderd van sportvereniging te veranderen.

Dinsdag gaf de rechter het Stannah-Museeuw Test Team gelijk. De deelnamebeperking van getranfereerde renners aan interclubwedstrijden valt weg. Dat betekent dat ieder team vrij kan kiezen welke renners het opstelt in een interclubwedstrijd. Ook de inschrijvingsbijdrage van 500 euro aan de Beker van België wordt nietig verklaard.

Wat de verdere gevolgen zijn voor het jeugdwielrennen moet nog blijken.

(KDG)

Meer in Krant van West-Vlaanderen van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier