Reacties overlijden VdB: Mattan: “Hij was nochtans op goeie weg”

Redactie KW

De wielerwereld reageert aangeslagen op het plotse overlijden van wielrenner Frank Vandenbroucke.

Nico Mattan

De beste vriend van Frank Vandenbroucke was steeds Nico Mattan.

Bekijk het volledige interview met Nico Mattan. Klik op VIDEO

Johan Museeuw

Johan Museeuw, voormalig teamgenoot VDB: “Ik had gisterenavond mijn gsm afgelegd. Vanmorgen had ik een pak sms’jes en al een reeks boodschappen op het antwoordapparaat staan. Ze waren Johan Museeuws verjaardag dan toch niet vergeten, dacht ik. Sommigen niet. De rest ging over Frank Vandenbroucke. Ik wist niet wat ik hoorde. Frank dood? Ik heb al die tijd een goede relatie met hem gehad. Ik uitte wel steeds mijn ongezouten mening. Het botste soms wat, maar wij waren nooit kwaad op elkaar. Altijd werd alles uitgepraat. Ik heb trouwens vijf jaar samen met hem de kamer gedeeld in de teams waar wij destijds beiden aan de slag waren. Een tijdje was ik zijn rechterhand, een soort van vaderfiguur.”

“Hij was een enfant terrible, maar dat vergaf je hem. Hij werd zo graag door de mensen gezien. Zijn overlijden is een trieste dag voor de wielersport, maar mijn gedachten gaan toch meer uit naar de familie. Die heeft al wat meegemaakt. Ik ben eigenlijk met die mensen deels groot geworden. Het overlijden van Vic Van Schil beroerde me ook. Maar het heengaan van Frank Vandenbroucke valt me bijzonder zwaar. Ik moet eigenlijk de schok nog wat verwerken. Ik verlies omzeggens een generatiegenoot, maar zeker een vriend. Normaal gezien ging ik vandaag naar Putte-Kapellen. Dat ga ik nu niet doen. Ik wil me rustig thuis houden. Alles op mijn manier verwerken. Dit is zonder meer de slechtste verjaardag voor mij ooit”.

Patrick Lefevere: “Heel de nacht niet geslapen”

Patrick Lefevere, voormalig ploegleider VDB: “Ik heb het nieuws maandagavond vernomen van een bekende restauranthouder in Frankrijk. Het sneed me totaal de adem af. “Tijdens de voorstelling van het boek van Paul Van Himst hebben we nog een tijdje staan babbelen met elkaar. Hij vond het jammer dat hij bij geen ploeg meer aan de slag kon. Men rekende hem af op zijn verleden. Dat deed hem wel pijn. Hij keek uit naar zijn vakantie in Senegal. Hij zou nog wel eens contact opnemen. Frank Vandenbroucke was zonder meer een virtuoos. Iemand met bijzondere hoogtes maar ook laagtes. Ik maakte het allemaal van heel dichtbij mee. Ik ken de familie Vandenbroucke zeer goed. Ik koerste nog met zijn oom Jean-Luc, maar kende ook zijn vader en zijn moeder. Arme Chantal. Dat ze dit moet meemaken. Ik heb echt met die mensen te doen. Een zoon van amper 34 jaar verliezen. Ik heb heel de nacht niet geslapen. Ongeloof”.

Michael Boogerd: “Triest einde”

“Een triest einde van een groot kampioen”. Zo beschrijft de Nederlandse oud-wielrenner Michael Boogerd het overlijden van Frank Vandenbroucke. Boogerd duelleerde op de fiets vooral eind jaren ’90 met VDB. In 1999 eindigde Boogerd in Luik-Bastenaken-Luik als tweede achter hem.
“In dat jaar waren wij de twee beste renners van de wereld in het eendagswerk”, keek Boogerd dinsdag terug. “Maar daarna is hij gaan sukkelen”.

“Ik hoorde juist goede berichten over hem”, sprak Boogerd, die slechts kan gissen naar de toedracht. “Ik hoor dat het een longembolie was, ik heb geen idee. Of dit me doet denken aan Marco Pantani? Niet zolang het geen zelfmoord is. In dat geval zouden de twee zaken wel op elkaar lijken”.

Tussen 1996 en 1999 koerste Boogerd veelvuldig met Vandenbroucke, die hij beschrijft als een ‘gentleman in het peloton’. “Hij kwam altijd zijn afspraken keurig na, hij was in die jaren een echte prof. Ik heb hem na 1999 niet veel meer gezien, slechts sporadisch. Over zijn leven naast de koers kan ik weinig zeggen. Ik hoorde ook wel de verhalen, maar heb dat niet uit eigen ervaring. Dat het een tijd lang niet goed met hem ging, dat was wel duidelijk”.

“Laurent De Backer: België verliest een ware vedette”

Voorzitter Laurent De Backer van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond was onthutst toen hij de dood van Frank Vandenbroucke vernam. “Ik ben echt aangedaan door dit nieuws. Een sportman met een te korte, maar schitterende loopbaan heeft ons verlaten.”

“Ik had hem onlangs nog aan het werk gezien in Geraardsbergen, tijdens de Stadsprijs aldaar. Ginds bevestigde hij me dat hij weer aan een carrière wou bouwen. Die man kende een enorme populariteit. In mijn thuishaven Wetteren zag ik de menigte wild worden van Frank Vandenbroucke toen die er aan de slag was tijdens het dernycriterium. Ik denk dat veel wielerfans in rouw zullen gedompeld zijn. Ik kende Frank al sinds hij bij de nieuwelingen reed. Toen al stak hij er met kop en schouders boven uit. Frank Vandenbroucke was een vedette zoals we er maar weinig kenden in België.”

Van Der Schueren: “Fantastisch talent heengegaan”

Sportdirecteur Hilaire Van Der Schueren reageerde geëmotioneerd op het overlijden van Frank Vandenbroucke. “Ik heb zowat anderhalf jaar met Frank Vandenbroucke gewerkt. Een fantastisch talent is heengegaan.”

“Ik haalde hem, ten tijde van de Mr Bookmakerploeg en het Unibet.comteam, terug binnen nadat hij op de sukkel was geraakt na wat privéproblemen. Op het einde van de periode dat ik hem onder mijn hoede had haalde VDB weer wat niveau en leek hij opnieuw op weg om een ‘grote’ te worden. Hij herviel wat later evenwel. We mogen niet vergeten dat Frank een zeer fijne jongen en bovendien enorm intelligent was. Er is door zijn overlijden een fantastisch talent heengegaan. Ik hoop nu maar dat er weer geen commotie rond zijn dood ontstaat met spookverhalen die in ‘de boekskes’ de kop opsteken. Laat ons in alle sereniteit VDB herdenken als een van de grootste talenten die ons land had.”

Ex-sportdirecteur Alain Deloeil: “Verrukkelijk iemand”

Alain Deloeil (Fra), ex-sportdirecteur van VDB bij Cofidis: “”Toen hij twee jaar geleden zijn zelfmoordpoging ondernam, zeiden de mensen: ‘hij zal eindigen zoals Pantani’. Maar we hoopten allemaal dat het zover niet zou komen. En de laatste tijd leek het beter te gaan. Hij reed de criteriums in België, waar hij verafgood werd. Hij zag er wat meer sereen uit, en zijn manager zocht een ploeg voor hem voor volgend jaar”.

“Hij is altijd begiftigd geweest en hij zette zich bij de profs meteen door. Zelfs in een partijtje kaarten wilde hij de beste zijn. Maar het karakter van een kampioen is ook de psychologische sterkte. Dat was de zwakke plek bij Frank”.

“Het was een verrukkelijk iemand. Zijn geschiedenis, zijn privéleven, zijn aanrakingen met het gerecht, maakten van hem iemand die bij het publiek sympathie opwekte”. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier