Rapport USADA : “Johan Bruyneel gaf renners zelf doping”

© BELGAREP
Redactie KW

In het rapport over de dopingzaak rond Lance Armstrong, dat woensdag door het Amerikaans Antidopingagentschap USADA gepubliceerd werd, valt ook de naam van ploegleider Johan Bruyneel meermaals. Volgens getuigenissen van de ex-ploegmaats van Armstrong diende Bruyneel de doping soms zelf toe. In tegenstelling tot Armstrong, zal de 48-jarige Belg zijn zaak nog komen verdedigen bij het USADA.

David Zabriskie getuigde dat het Bruyneel was die hem doping leerde kennen. “Ik was bang voor de fysieke consequenties, maar Bruyneel stelde me gerust. ‘EPO is niet gevaarlijk. Iedereen doet het’, zei hij.”

Bruyneel kende de details

Tom Danielson stelde dat hij door dokter Michele Ferrari naar Bruyneel werd doorverwezen. Levi Leipheimer, George Hincapie en Christian Vande Velde getuigden dat Bruyneel aanwezig was tijdens transfusies en soms zelf doping gaf aan renners. “Hij kende de details rondom bloedtransfusies vlak voor de grote rondes en hij wist wanneer renners EPO moesten nemen om hun bloedtoevoer te boosten na een transfusie.”

Tyler Hamilton, Floyd Landis en David Zabriskie getuigen allemaal dat zowel dokter Ferrari als Bruyneel het gebruik van testosteronpleisters adviseerden, omdat het nagenoeg niet op te sporen is. Volgens enkele verklaringen zou Bruyneel ook contacten hebben waardoor de ploeg op tijd wist wanneer er een controle zou plaatsvinden.

(BELGA)

Rapport USADA :

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier