Quick-Step wil Armstrong

Redactie KW

Dat Lance Armstrong in 2009 zijn comeback bij Astana en Johan Bruyneel zal maken, lijkt voor velen een uitgemaakte zaak, maar dat is zonder Patrick Lefevere gerekend. Hij wil de Amerikaan naar Quick-Step halen. “Het lijkt onrealistisch, maar het is het proberen waard”, zegt Lefevere aan Krant van West-Vlaanderen.

“Er zijn nog geen concrete gesprekken geweest – de VS liggen niet bij de deur – maar ik heb wel al contact opgenomen met het bureau van Bill Stapleton (Armstrongs advocaat en adviseur, red.).”

De interesse van de Quick-Stepmanager is voor de hand liggend. “Mijn twee belangrijkste sponsors, Quick-Step en Specialized, zijn in Amerikaanse handen en ook Latexco (producent van Innergetic, red.) heeft vestigingen in de States. Voor hen is Armstrong dus heel aantrekkelijk”, aldus Lefevere.

“Zelfs al wint hij de Tour niet, dan nog zou de publicitaire return gigantisch zijn. En als hij ook geen salaris wil (Armstrong wil met zijn terugkeer vooral de aandacht vestigen op de strijd tegen kanker, red.), dan is hij zeker welkom.”

Lefevere is echter realistisch genoeg om te beseffen dat hij wellicht met heel wat euro’s over de brug zal moeten komen om de zevenvoudig Tourwinnaar te strikken. En dat lijkt een probleem, want het budget van de Quick-Stepploeg zou in 2009 verminderd worden. Zo kwam Lefevere niet tot een nieuw akkoord met wereldkampioen Paolo Bettini omdat diens financiële eisen te hoog lagen.

“Mijn sponsors zullen in dat geval met plezier een financiële inspanning doen. Ik ga geen cijfers noemen, maar iedere investering in een figuur als Armstrong is sowieso méér dan rendabel. Een wereldster als Lance betaalt zichzelf terug. Mijn sponsors zouden een grote reclamecampagne rond hem kunnen starten. Publicitair is Armstrong onbetaalbaar.”

Astanamanager Johan Bruyneel gaat er vanuit dat zijn Amerikaanse boezemvriend onder zijn hoede weer in het peloton komt, maar daar is Lefevere niet zo zeker van. “Ook Amerikaanse media hebben daarover al twijfels geuit. Misschien zorgt een eventuele comeback bij Astana wel voor meer problemen dan iedereen denkt. Bruyneel kan toch niet voluit de kaart Armstrong trekken als hij ook nog Contador in de ploeg heeft…?” denkt Lefevere.

Alberto Contador gaf afgelopen weekend al zelf aan dat hij niet zomaar in dienst van ‘The Boss’ zal rijden: “Als Lance voor Astana fietst en beter is dan ik, kan hij op mijn steun rekenen. Maar alleen als hij beter is.”

Armstrong geeft woensdag een persconferentie in New York, waar hij details over zijn comeback zal geven. Of hij dan ook de naam van zijn ploeg zal bekendmaken, is dus nog af wachten. (JCW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier