Pol Claeys, stichter van befaamde Flandria-wielerploeg, is overleden

Redactie KW

Pol Claeys is vrijdag in zijn huis in Zedelgem op 78-jarige leeftijd, na een korte ziekte, plotseling overleden. Hij was de vierde man uit de generatie Flandria-bonzen en richtte in 1959 de befaamde Flandria-wielerploeg op. Tal van Belgische toprenners zoals Briek Schotte, Rik Van Looy, Walter Godefroot, Jempi Monseré en Freddy Maertens reden voor de “rode brigade”.

“Pol had al een tijdje last van zijn luchtwegen, maar zijn overlijden is toch plotseling en komt hard aan”, stelt vriend Guido Blomme. “Ik kende Pol al sinds mijn jeugdjaren. Hij was bezeten van de wielersport en richtte zo in 1959 zijn eigen wielerploeg op. Vele successen zouden volgen. Met Jean-Pierre Monseré en Freddy Maertens telden we zelfs twee wereldkampioenen binnen het team. Ik was omzeggens kind aan huis bij Pol Claeys. De laatste jaren, sinds ons pensioen, brachten wij bijna alle dagen samen door. Wij zullen hem missen.”

Reactie Freddy Maertens

Ex-wereldkampioen Freddy Maertens begon zijn carrière bij de Flandria-ploeg en was daar tot het opdoeken van het team aan de slag. Maertens is dan ook geraakt door het overlijden van de stichter van de wielerformatie, Pol Claeys.”Het was meneer Claeys die mij mijn eerste profcontract aanbood”, aldus Maertens. “Ik had gehoord dat hij al een tijdje sukkelde met de gezondheid maar zijn overlijden komt wel hard en verrassend over. Met uitzondering van Eddy Merckx en Frans Verbeeck reden alle grote Belgische renners ooit wel eens bij Flandria. Ikzelf incluis. Het was een van de grootste wielerploegen ooit. Wij waren op alle vlakken echt heel succesvol. Zeker in de Vlaamse klassiekers.”

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier