Ploegleider Christophe Sercu “helemaal van de kaart” door overlijden Frederiek Nolf (Update)

Ploegleider Christophe Sercu “helemaal van de kaart” door overlijden Frederiek Nolf (Foto RN).
Redactie KW

“We zijn helemaal van de kaart door dit nieuws”, vertelt Christophe Sercu over het overlijden van Frederiek Nolf. “Woensdagavond was er nog helemaal niets aan de hand.”

” Frederiek zat mee aan het avondeten met zijn ploegmakkers en ging daarna rond 22u00 met de rest van het team slapen. Toen sportdirecteur Jean-Pierre Heynderickx deze ochtend de renners ging wekken stelde men het huiveringwekkende nieuws vast. Blijkbaar is Frederiek in zijn slaap overleden. Zijn kamergenoot Kristof Goddaert had helemaal niets gemerkt.”

“Frederiek heeft woensdagavond helemaal niet geklaagd”, gaat een aangeslagen Sercu verder. “Ook de meest recente medische testen die we bij hem uitvoerden lieten niets onrustwekkend uitschijnen en ook de eerdere medische testen brachten echt niets speciaal aan het licht. Onze ploegdokter, Nancy Kerstens, was tot woensdag nog bij de renners en ook haar was helemaal niets opgevallen. Zijn overlijden komt dan ook totaal onverwachts. Wij trekken ons nu onmiddellijk terug uit de Ronde van Qatar. Ook de selectie in de Ster van Bessèges komt vandaag niet meer in actie en keert terug naar België. Dit uit respect voor hun overleden ploegmakker”, besluit Christophe Sercu.

Wedstrijddirecteur Eddy Merckx heeft ondertussen al laten weten dat de vijfde etappe van de Ronde van Qatar geneutraliseerd wordt. “De renners zullen de rit in gesloten groep afwerken”, aldus Merckx.

Ook bij Walter Planckaert heerst verslagenheid

Het nieuws over de dood van Frederiek Nolf kwam ook hard aan bij zijn ploegmakkers die op dit moment in Frankrijk de Ster van Bessèges rijden. “Het nieuws is bij ons ingeslagen als een bom”, vertelt ploegdirecteur Walter Planckaert. “Het is hier ongeloof en onbegrip troef bij de renners en begeleiders. We zullen Frederiek Nolf blijven herinneren als een lieve, gemanierde, brave en talentvolle jongen die volop zijn carriere aan het uitbouwen was.”

“Frederiek zou binnen de twee jaar op de top van zijn kunnen hebben moeten staan. Het lot heeft er echter anders over beslist. Naar de oorzaak van het overlijden is het nog gissen. De meest recente medische testen wezen alvast niet op een of ander probleem. Integendeel, die waren allen heel goed. Kristof Goddaert die met hem in Qatar de hotelkamer deelde had ‘s nachts niets opgemerkt.”

“Wij zijn enorm getroffen door dit verlies en starten vandaag uit eerbied niet meer tijdens de tweede rit in de Ster van Bessèges. Voor de ouders en familie van Frederiek Nolf moet dit nieuws nog harder aankomen. Hun zoon zou dinsdag 22 jaar zijn geworden. Veel te jong om dan al uit het leven getrokken te worden. Wanneer we met de ploeg opnieuw in actie komen is vandaag niet aan de orde. Wij willen het overlijden van onze renner in alle rust en sereniteit verwerken. We nemen de draad wel weer op wanneer wij dat nodig achten”, besluit Planckaert.

De Belgische profwielrenner Frederiek Nolf (Topsport Vlaanderen-Mercator) is woensdagnacht in zijn slaap overleden. Dat heeft zijn teammanager Christophe Sercu bevestigd. De 21-jarige renner verbleef op dat moment in Qatar, waar hij met zijn team deelnam aan de Ronde van Qatar (2.1). Nolf zou volgende week dinsdag zijn 22e verjaardag vieren. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier