Pakt Kris Coddens voor eigen volk Belgische titel sprintduatlon?

Redactie KW

Morgen vindt in Torhout het Belgische kampioenschap sprintduatlon plaats. Na 4,5 km lopen, 18,5 km fietsen en 2,9 km lopen zal uitgemaakt worden wie er de komende twaalf maanden in de nationale driekleur mag lopen en fietsen. Welke West-Vlamingen moeten in de Memorial Benny Vansteelant in de gaten gehouden worden? Wij blikken al even vooruit.

Bij de heren moesten Joerie Vansteelant (blessure) uit Torhout, kersvers wereldkampioen Rob Woestenborghs (deelname aan Ironman Lake Tahoe) en Belgisch kampioen lange afstand Glen Laurens (deelname aan Grand Prix-duatlon met zijn Franse ploeg) om diverse redenen afzeggen. Toch verwacht de organisatie een behoorlijk sterk deelnemersveld aan de start. Van West-Vlaamse zijde wordt vooral uitgekeken naar Kris Coddens. Voor eigen volk wil de 32-jarige sportleerkracht aan het Torhoutse Sint-Vincentius- eerder dit jaar vierde op het WK crosstriatlon in Den Haag en winnaar van de Brugse kwarttriatlon – er nog eens zijn beste beentje voor zetten.

“Het is moeilijk in te schatten, omdat het meer dan vijf jaar geleden is dat ik tussen mijn rivalen van morgen zat”, vertelt Coddens, die als duatleet begon maar zich sinds een tweetal jaar hoofdzakelijk op (cross)triatlon focust. “Veel hangt af van de tegenstand. Ik vraag me ook af of ik nog voldoende loopsnelheid in de benen heb. Je mag zo’n sprintduatlon niet onderschatten. Aan de andere kant is het fietsparcours lastiger dan je zou denken. Dat bevalt me dan weer wel.”

Harde race

Vorige week zaterdag schreef Coddens (FTT) in De Haan nog met verve de crossduatlon op zijn naam. Normaal gold deze wedstrijd als BK crosstriatlon, maar door het woelige zeewater werd de triatlon tot een duatlon omgevormd. “Spijtig dat ik daardoor een nieuwe driekleur (Coddens won in 2012 het BK crosstriatlon in De Haan, red.) misliep. Daardoor zou het des te mooier zijn als ik in Torhout kans maak om te winnen. Al besef ik dat de tegenstand niet van de poes zal zijn.”

Met ex-Belgisch kampioen kwartduatlon Gert Van Poucke (ETZ), Belgisch kampioen kwartduatlon François Humblet (RCBT), Belgisch beloftenkampioen Tim Van Hemel (CTDG), Sam Valgaeren (AC Hulshout) en Hel van Kasterlee-winnaar Seppe Odeyn (TDL) krijgt Coddens stevige weerstand. “Van Poucke vrees ik het meest”, geeft hij aan. “Het wordt sowieso een mooie strijd. Het leuke eraan is dat deze wedstrijd me doet denken aan de periode dat ik deelnam aan de Franse Grand Prix-wedstrijden en er aan de zijde van Benny streed. Ik herinner me nog goed hoe hard hij de duatlons daar kon maken. Het zou mooi zijn als we weer zo’n race krijgen.”

Bij de dames is de grote vraag of Ilse Geldhof (ETZ) aan de start zal verschijnen. De meervoudige Belgische kampioene uit Boezinge bevestigde voorlopig nog niet haar inschrijving. Sowieso zal het voor Geldhof geen gezondheidswandeling worden, want Belgisch triatlonkampioene lange afstand Joke Coysman – een naar Oost-Vlaanderen uitgeweken Menense – maakt haar opwachting. Ook Heidi Ameloot (ETZ) uit Ledegem en Véronique Platteeuw zijn opvallende namen op de deelnemerslijst.

PK sprintduatlon

Naast Coddens mikken heel wat West-Vlamingen op het BK een ereplaats of een medaille in hun leeftijdscategorie. We sommen ze even op:

* elite (H24): Sam Lepoutre (Roeselare), Jürgen Boterberge (Torhout) en Diederik Derijcke (Wevelgem).

* masters (H40): Jan Goddaer (Kortrijk), Patrick Soetaert (Dentergem), Filip Vermeersch (Oostkamp), Olivier D’Haene (Koekelare) en Pascal Vanaudenaerde (Handzame).

* veteranen (H50): Bernard Demeulemeester (Zwevegem) en Kurt Jurgens (Boezinge).

Opvallend: D’Haene én Jurgens, beiden lid van het Wevelgemse ETZ, kunnen zich voor de derde keer dit jaar tot Belgisch kampioen in hun leeftijdscategorie kronen. Eerder lukte het beide duatleten al op de kwart- en de lange afstand. Het zou de bekroning zijn op een meer dan geslaagd seizoen.

Naast de Belgische titelstrijd vindt in Torhout tegelijkertijd ook een West-Vlaams kampioenschap sprintduatlon plaats. Ook de jeugd strijdt in Torhout voor de provinciale medailles. Bij de juniores is Wouter Devalet uit Torhout de uitgesproken topfavoriet. Hij krijgt tegenwerking van Simon Hoste uit Ruddervoorde, Louis Naeyaert uit Sint-Andries en Jeremy Rens uit Gistel. Bij de Jeugd A lijkt Stan Vanwalleghem uit Sint-Kruis de naar voren te schuiven naam, terwijl TBT-ploegmaat Florian Adam uit Oostkamp bij de Jeugd B een vooraanstaande rol zou moeten spelen, net als Victor Segaert uit Waardamme. Bij de jeugd C zal in principe niets te doen zijn aan Andres Scherpereel (NLT) uit Deerlijk.

Een verslag (met foto’s en uitslagen) van de wedstrijd vind je zondagavond op deze website terug. (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier