Paard uit Poperinge voor goud op de Olympische Spelen in Londen?

Redactie KW

Misschien krijgt West-Vlaanderen in 2012 nog een extra ‘atleet’ op de spelen van Londen. Ludwig Lemenu en zijn schoonzoon Simon Riquière hebben een akkoord bereikt met ‘s werelds beste ruiter, de Canadees Eric Lamaze. Vanaf nu komt Hunters’ Scendix, het beste paard van de Reningelstse stal en misschien wel van de hele wereld, onder het zadel van Lamaze, die Olympisch kampioen werd in 2008. Het doel : de Olympische spelen in Londen volgend jaar.

De liefde voor de paarden is bij mij ontstaan door onze kinderen te begeleiden naar de manege van de Rode Berg”, zegt Ludwig Lemenu, in een vorig leven bedrijfsleider bij onder meer Toppower en Transics. “Er staat hier een 70-tal paarden, waarvan er 50 van ons zijn. Ons paradepaardje, letterlijk en figuurlijk, is Scendix, een zwarte Hannoveraanse staccatohengst die ik gekocht heb in Zwitserland toen hij vier jaar oud was. Vreemd genoeg had tot op dan niemand de kwaliteiten van dat paard ingezien. Maar ik geloofde er meteen in.”

Half paard verkopen

Ondertussen heeft Hunters’ Scendix al een ongeëvenaard palmares bijeengesprongen. Kampioen van Zwitserland op 4 jaar, finalist van Belgische en Wereldkampioenschappen in alle leeftijdscategorieën, Brons op WK aan 5 jaar, Kampioen van de Landelijke Rij Vereniging op 6 jaar, en in september nog, op spectaculaire wijze, winnaar van de Sires of the World in Lanaken, de echte top. Simon Riquière : “Ondertussen had Eric Lamaze, de beste ruiter ter wereld, sinds een half jaar grote interesse voor Scendix. Maar wij wilden niet verkopen, omdat we er te veel plezier in hadden. Er kwam zelfs een voorstel om de helft van het paard te kopen, en kosten en winsten te delen. Maar we zijn niet geweken, en blijven eigenaar van Scendix. Lamaze is nochtans niet de eerste de beste. Hij is de absolute wereldkampioen, nummer één in de wereldranking en behaalde Olympisch goud in Hong Kong in 2008. Lamaze kwam met zijn paard Hickstead in het wereldnieuws, toen het dier begin november in Verona in elkaar zakte tijdens de wereldbekerkwalificatie. Nadat het paard de rit had voltooid, stierf het in de ring aan een hartaderbreuk.”

Allerhoogste niveau

Nu zal Scendix uit Reningelst door Lamaze klaargezet worden voor het werk op het allerhoogste niveau. In april zal de ruiter beslissen of hij kiest voor onze Scendix om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Londen, in augustus volgend jaar. Scendix zal dan pas negen oud zijn, en dat is eigenlijk wat jong voor dergelijke wedstrijden. Maar we hopen dat hij toch klaargestoomd kan worden.”

(AHP – Foto MD)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier