Oudste Dosko doelman André Vanthomme overleden

Redactie KW

De laatste van de zestien aangesloten spelers, die er bij de stichting en aanvaarding door de KBVB van Dosko Beveren op 3 oktober 1945 bij waren, André Vanthomme, is overleden op zaterdag 28 augustus.

André werd geboren in Ardooie op 14 december 1918. Hij had een groot voetbalhart en dit kon men merken aan zijn interesse voor de club. Door zijn verhuis naar Beveren kwam hij in contact met Blauw-Ster en na zijn demobilisatie in 1940 bond hij de voetbalschoenen in Beveren aan. Mede door de oorlogsjaren kwam er een aderlating van voetballers bij Blauw-Ster, met een opdoeking als gevolg in 1942. De toen al gekende doelman André Vanthomme werd gepolst door het Dosko van de Kapelhoek, dat mensen aan het roer had met een groot voetbalhart zoals Philemon Declercq. Voor hem de kans om aan te treden en per speeldag 20 frank en 2,5 kg ‘schotelvlees’ te ontvangen door het bestuur.

Dosko gesticht

Na W.O.II en door opdoeking van het Katholiek Sportverbond werd een nieuwe voetbalclub gesticht in Beveren onder de benaming Dosko. Deze sloot zich aan bij de KBVB en kreeg het nummer 4334. Onder leiding van de voorzitter Philemon Declercq werden 16 spelers gecontacteerd en André was de eerste doelman van de nieuwe voetbalclub.

(HH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 3 september 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier