Ook Johan Bruyneel genoemd in nieuw dopingdossier tegen Lance Armstrong

Redactie KW

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft beslist een antidopingprocedure op te starten tegen zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong. Dat meldde The Washington Post woensdag. Het USADA zou daarnaast over getuigenissen beschikken die Lance Armstrong, de Italiaanse dokter Michele Ferrari en zijn toenmalige ploegmanager Johan Bruyneel linken aan een grootschalig dopingnetwerk dat bestond tussen 1998 en 2011.

De Internationale Wielerunie UCI bevestigde woensdagavond dat er een procedure opgestart is tegen een aantal leden van de entourage van de renner. De UCI liet de naam ‘Lance Armstrong’ niet vallen, maar bevestigde wel dat er een renner bij betrokken is.

The Washington Post heeft een brief van het USADA gericht aan de inmiddels 40-jarige Armstrong en zijn entourage kunnen inkijken. Daaruit blijkt dat het USADA Armstrong verdenkt van dopinggebruik in de periode waarin hij zijn comeback in de wielersport maakte (2009-2010). In de bloedstalen die destijds bij Armstrong werden afgenomen, zouden sporen van epo en bloedtransfusies zijn teruggevonden. Armstrong, die begin 2011 definitief afscheid nam van het peloton en zich opnieuw op zijn oude liefde triatlon stortte, ontkent op zijn website de beschuldigingen. “Het is een heksenjacht, maar de beschuldigingen slaan nergens op. Ik heb nooit doping gebruikt. Ik heb tijdens mijn carrière meer dan 500 dopingtests afgelegd en werd nooit positief bevonden”, aldus Armstrong.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier