Ook in onze provincie daalt het aantel jonge leden in sportclubs

Redactie KW

Ook in onze provincie daalt het aantal jongeren dat lid is van een sportclub. En dat terwijl clubs er juist voor zorgen dat jongeren op geregelde basis sporten. Volgens een onderzoek van de KU Leuven moeten sportclubs zich meer richten op recreatie omdat het de prestatiedruk van de competitie is die jongeren doet afhaken. Bij de jeugd van Basket Melco in Ieper merken ze daar dan weer niets van, integendeel.

Jongeren gaan steeds vaker ongeorganiseerd sporten. Ze spreken af met wat vrienden om te lopen of te zwemmen. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU leuven onder 3.000 kinderen en jongeren. Vooral competitiesporten als volley, tafeltennis en basket moeten inleveren. Uitzondering is in elk geval Basket Melco in Ieper. De jeugd telt maar liefst 150 spelers. Bart Bauters: “Basketbal heeft een hele traditie in Ieper, maar daarnaast proberen wij ook aan ieder kind basket op zijn niveau aan te bieden.”

Wedstrijddruk

Bij heel wat clubs doet echter de wedstrijddruk vanaf 12 jaar jonge spelers afhaken, zo blijkt uit het onderzoek. Uitzondering op de regel is voetbal, die sport blijft het goed doen. Bloso West-Vlaanderen ziet ook nog een andere verklaring voor de stijgende of tanende populariteit van bepaalde sporten. Ann De Bruycker: “De media spelen een heel grote rol. Op het lijstje zie je bijvoorbeeld ‘dans’ uit het niets naar de derde plaats schieten. Dat heeft alles te maken met de populaire dansprogramma’s.”

(KB/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in de journaals van FOCUS en WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier