NK Maribor slaat Zulte Waregem murw in de Europa League

De regerende Sloveense landskampioen kwam in Brugge met 1-3 winnen dankzij een stevige dosis opportunisme. Een vermoeid ogend Zulte Waregem kreeg al kort na rust de doodsteek.

Zulte Waregem, dat aantrad in zijn typeploeg van de voorbije weken, kwam al bij zijn eerste kans op voorsprong. De bezoekende doelman Jasmin Handanovic kreeg een botsende vrijschop van Thorgan Hazard niet onder controle en aanvoerder Davy De fauw profiteerde: 1-0.

De Slovenen probeerden vooral op de counter voor gevaar te zorgen. Dat lukte amper, tot Steve Colpaert hen een handje toestak. De Brusselse verdediger speelde de bal onbegrijpelijk in de voeten van Matic Crnic, die Sammy Bossut geen kans liet. 1-1 na 21 minuten spelen.

Slovenen met beauty op 1-2

Kort na het halfuur besloot Hazard een ren zwak in de handen van Handanovic. Ales Mertelj, door Zulte Waregemcoach Francky Dury met rood aangestipt na de scouting, toonde aan de overkant dan maar hoe het moet. In één tijd krulde hij vanaf de rand van het strafschopgebied de 1-2 naast een verbouwereerde Bossut. Op tien minuten van de rust in de derde groepswedstrijd leek Europees overwinteren al heel veraf voor Essevee, dat nog blij mocht zijn dat een kopbal van de Franse spits Jean-Philippe Mendy bij onoordeelkundig uitkomen van Bossut nipt naast ging.

Mezga doet het licht uit

De ‘thuisploeg’ begon de tweede helft met twee verse krachten: Raphaël Cacérès in plaats van Thorgan Hazard en Idrissa Sylla als vervanger van Frédéric Duplus. Dat duo was nog niet warm gespeeld of Maribor had al de 1-3 tegen de touwen. Op assist van Tavares scoorde Dejan Mezga via de paal in de 50ste minuut. Korte tijd later mocht Essevee van geluk spreken dat Mendy van erg dichtbij een vierde Sloveense treffer liet liggen. Wat een anticlimax voor de vermoeide (?) armada van Dury tegen een zogenoemd haalbare tegenstander.

Maribor met een man minder

De tweede gele en dus rode kaart voor verdediger Martin Milec zorgde weer voor een sprankeltje hoop bij de naar schatting 5.000 Esseveesupporters in Jan Breydel, maar het was vooral Maribor dat de indruk gaf nog verder te kunnen uitlopen. De laatste twintig minuten kwam Zulte Waregem dan toch beter in zijn spel. Doelrijpe kansen waren er voor onder meer Karel D’Haene, Habib Habibou en Idrissa Sylla, maar het harde verdict bleef. Mendy liet oog in oog met Bossut nogmaals de 1-4 liggen. De bal leek er echt geen tweede keer in te mogen voor Zulte Waregem, want in de toegevoegde tijd trof Cacérès nog de paal.

Zondagavond heeft Zulte Waregem in het eigen Regenboogstadion al een revanchekans tegen Charleroi, maar het zal ook tegen de Zebra’s véél beter moeten.