Nieuw wielermuseum geopend

Redactie KW

Toeval of niet, een dag na de Ronde van Vlaanderen pakt Gistel uit met een gloednieuw wielermuseum, dat je vanaf volgende week kunt bezoeken. Centraal staan Johan Museeuw en Sylveer Maes, de Gistelse Flandriens. Meer dan een jaar werd er gewerkt aan het project. Het resultaat is een klein, maar heel interessant museum met zorgvuldig uitgekozen stukken uit de rijke carrière van Museeuw en Maes.

Het was Johan Museeuw zélf die als eerste het nieuwe museum bezocht. Met de nodige nostalgie wandelde de Leeuw van Vlaanderen door zijn carrière, maar wat vindt hij nu zelf het meest waardevolle stuk van de collectie? Museeuw: “Ik durf wel nog eens sentimenteel te antwoorden. Het is dan toch die derny, waar mijn vader jaar in jaar uit mee reed toen hij nog zelfstandig was en een drukke garage had. Ik belde hem ‘s morgens op en zei: vader, ik ben daar binnen vijf minuten. Hij liet dan gewoon alles staan en reed dan gewoon 200 km met de derny. Ik denk dat dit veel meer betekent dan de kasseien en de trofeeën die hier staan.”

Museeuw deelt het museum met Sylveer Maes, die zijn grootste successen boekte in de jaren dertig van de vorig eeuw. Maes won ondermeer twee keer de Ronde van Frankrijk.

(BS/DV)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier