Nico Mattan schreef een boek over zijn vriendschap met Frank Vandenbroucke

Redactie KW

Komend weekend wordt het gloednieuwe wielerseizoen op gang getrapt en dat zal voor het tweede jaar op rij zonder ene Frank Vandenbroucke zijn. Met ‘VDB en Mattan, het verhaal van een turbulente vriendschap’ wil Nico Mattan ervoor zorgen dat zijn zielsverwant nooit in de vergetelheid raakt. „Het was niet de bedoeling om een boek rond de coureur VDB te schrijven”, aldus Mattan. „Ik wil dat de mensen ook de méns VDB leren kennen.”

Waarom wilde je een boek over je beste maat schrijven, Nico ?

„Ik speelde al langer met het idee om een boek over onze toch wel onverwoestbare vriendschap te schrijven, alleen wou ik niet een wielerjournalist het zou schrijven. Dan zou het weer een aaneenschakeling van koersverhalen worden en die kent iedereen al. Ik wilde dat ook de méns VDB eens in de schijnwerpers zou staan.”

„Het moest ook een positief verhaal worden, want zeg nu zelf, wanneer kwam Frank de laatste jaren nog in de media ? Wanneer er weer een smeuïg verhaal over hem opdook. Maar VDB was ook een innemende persoonlijkheid. Die kant wilde ik, samen met auteur Ria Maes, in beeld brengen. Samen zijn we op pad gegaan, naar onder andere Bernard Sainz ofte Docteur Mabuse, zijn moeder Chantal…Aan de andere kant was dit boek ook een manier om zijn dood te verwerken. Nu kan ik mijn rouwproces stilaan beëindigen.”

Heb je nooit het gevoel gehad dat hij je vriendschap heeft misbruikt ?

„Ik ging letterlijk door het vuur voor hem. Ik heb het aan Frank te danken dat ik profrenner ben geworden. Maar ik heb ook neen leren zeggen tegen hem. Zoals die keer toen ik in Servië zat en hij me belde. Frank stond in het Sint-Pietersstation in Gent en eiste dat ik een aansteker bracht. Dan kun je niks anders doen dan de telefoon inhaken. Nu kan je om zo’n zaken lachen, maar het is verdomd jammer dat iemand met zijn talent zo diep gevallen is.”

Waren er dagen dat je kwaad was op hem ? Hadden jullie soms ruzie ?

„Op Frank kon je gewoon niet kwaad zijn. Maar soms had ik ook wel even genoeg van zijn kuren. Zo organiseerde ik zijn verjaardagsfeest in Billy Bop’s in Zwevegem en enkele uren voordien belde hij me op en vertelde doodleuk dat hij er niet ging zijn. Dan weet je toch even niet meer waar je ‘t hebt. Na zo’n stoot volgden drie maanden radiostilte, tot hij me plots telefoneert en doet alsof er nooit iets gebeurd is. ‘Ah copain, ça va avec toi ?’ Hij leefde van dag tot dag.”

(PHV)

Het hele interview in Krant van West-Vlaanderen. Meer ook vanavond in het journaal van WTV.

>> ‘VDB en Mattan, het verhaal van een turbulente vriendschap’ is uitgegeven bij Linkeroever. Het boek kost 17,90 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier