Museeuw spreekt met boek: “ik kocht epo in Keulen”

Redactie KW

Ex-renner Johan Museeuw uit Gistel heeft woensdagmorgen in Oudenaarde zijn boek voorgesteld. In ?Museeuw spreekt: Van leeuw tot prooi” geeft hij nogmaals toe dat hij doping heeft gebruikt op het einde van zijn carrie.

Zo geeft hij weer hoe hij epo ging aanschaffen. “Ik trok naar Keulen, parkeerde me in een ondergrondse garage en trok een apotheek binnen. Een beetje vermomd met een leesbril op de neus. Op de toonbank legde ik een papiertje met wat ik nodig had. De apotheker zei iets wat ik niet begreep en kwam dan terug met een doosje. Hij pakte het in en ik betaalde cash. Het moet iets tussen de vijftig en honderd euro geweest zijn. De apotheker vroeg niets, gaf geen verdere uitleg. Blijkbaar waren epo en aranesp zomaar vrij verkrijgbaar in Duitsland”,
verduidelijkte Museeuw.

De West-Vlaamse auteur Rik Vanwalleghem is met “Museeuw spreekt” al aan zijn dertiende uitgave als auteur toe. “Het is geen ‘echt wielerboek’. Er staat geen palmares in van Johan Museeuw. Ik kreeg de vraag van uitgeverij Lannoo of ik dit boek wou schrijven. Ik weigerde in eerste instantie. Mijn relatie met Johan Museeuw was doorheen de jaren immers dermate verzuurd. En ik was niet de enige. Net als de vele collega-journalisten had ik de buik vol van zijn aanmatigende houding tegenover de media”, zegt Vanwalleghem.

“Uiteindelijk ging ik eind 2007 Johan Museeuw toch opzoeken. Ik moest weer zijn vertrouwen winnen om alles neer te pennen. En bovendien wou ik niet dat dit een wraakactie ging zijn tegenover de wielerwereld. Het bleek echter een heel oprechte biecht te zijn die ik op ‘muziek’ moest zetten, ook al zat ik voordien met tal van vragen omtrent de openheid van Johan Museeuw. We hebben zo’n twintigtal gesprekken van meer dan twee uur gevoerd. Het boek is niet mijn versie op de feiten maar een soort van monoloog van de renner zelf, zonder afrekeningen”, klinkt het.

Nu al staat overigens vast dat er een tweede druk komt van het boek ‘Museeuw spreekt – van leeuw tot prooi’. In een eerste druk rolden er zesduizend exemplaren van de persen. Uitgeverij Lannoo begint met een tweede druk, omdat de vraag zeer groot is. Het boek telt 183 bladzijden en kost 19,95 euro. Hiervan gaat een deel naar ‘Koester’, het kinderkankerfonds dat de steun geniet van Johan Museeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier