Mathieu Fonteyn: “Tevreden met mijn Belgisch record, maar toch vloek ik”

Redactie KW

Zwemmer Mathieu Fonteyn heeft zich maandag in de reeksen van de 200m vlinderslag op de Olympische Spelen in Peking niet kunnen plaatsen voor de halve finales. De Oostendse zwemmer verbeterde wel zijn eigen Belgisch record.

“Natuurlijk ben ik tevreden met mijn Belgisch record, maar toch vloek ik”, reageerde Mathieu Fonteyn na de reeksen van de 200 meter vlinderslag. “Vooraf had ik gezegd dat ik eerst een Belgisch record wilde en dat ik dan wel zou zien waar ik daarmee uitkwam, maar zes honderdsten van de halve finales is echt niet veel.”

De 23-jarige Fonteyn, die zevende werd in de zesde en laatste reeks, klokte af in 1:56.65 en doet daarmee 21 honderdsten beter dan de 1:56.86 die hij op 21 maart 2008 op het EK in het Nederlandse Eindhoven zwom.

Enkel de snelste zestien zwemmers plaatsten zich voor de halve finales. Fonteyn kwam amper zes honderdsten van een seconde te kort om zich bij de laatste zestien te scharen. Hij werd 19e op 44 deelnemers.

De snelste tijd uit de reeksen kwam op naam van de Amerikaan Michael Phelps, die met een tijd van 1:53.70 een nieuw Olympisch record neerzette. Hij verbeterde zijn eigen olympisch record van Athene 2004 (1:54.04).

“Net na de finish dacht ik wel, ‘had ik maar aan het keerpunt dit, of had ik maar dat’, maar ik heb een goede race gezwommen en kan mezelf niets verwijten. Er is enorm hard gezwommen, ook al omdat de reeksen ‘s avonds geprogrammeerd staan. Ik heb meteen al mijn volgend doel gesteld, en dat is de finale over vier jaar op de Spelen in Londen”, vertelt Mathieu Fonteyn.

“Nu ga ik genieten. Ik blijf nog in Peking tot het einde, maar ik lig op de kamer met Tom Vangeneugden die zijn wedstrijd nog moet zwemmen, dus ik ga eerst nog een beetje solidair blijven met hem”, besluit de Oostendse zwemmer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier