Lucien Van Kersschaever wordt 70: “Ik zal het basket nooit moe worden”

Redactie KW

Drie titels en drie Belgische bekers als speler, twee keer Coach van het Jaar, plus zeven titels en vijf bekers. Voor wie er mocht aan twijfelen : Lucien Van Kersschaever is een monument in het Belgische basket.

„Zonder Van Kers zou ons basket niet staan waar het vandaag staat. Een pionier die de Belgische clubs leerde wat profbasket is”, omschreef een journalist ooit de carrière van de Blankenbergenaar. ‘Lulu’ wordt op donderdag 15 januari 70 jaar en kijkt in Krant van West-Vlaanderen terug op zijn leven waarin basket als een rode draad doorheen liep.

Hij blijft bezeten van het basket en werkt momenteel als recruter voor de Antwerp Giants Basket Academy. Aan de vooravond van zijn 70e verjaardag heeft de basketlegende slechts van één iets spijt. „Na mijn spelerscarrière ben ik meteen als coach begonnen bij Oostende. Dat was verkeerd, ik moest eerst als assistent begonnen zijn. Het heeft me vijf jaar van vallen en opstaan gekost eer ik kon zeggen dat ik een eigen visie op coaching had. Ik ben er uiteindelijk wel geraakt, maar voor hetzelfde geld had ik me in die periode definitief verbrand.”

De relatie tussen Van Kersschaever en Oostende is altijd iets bijzonder geweest. Zeker na het ontslag van de Blankenbergenaar in februari 2001 was de liefde tussen de twee over. “Ach, tijd heelt alle wonden. Ik vind nog altijd dat mijn ontslag onterecht was, maar ik ben niet langer rancuneus…”

„Critici hebben me altijd verweten dat ik niet kon improviseren tijdens een wedstrijd. Dat is juist, want ik was zo goed voorbereid dat ik niet móést improviseren. Stress kende ik daarom niet, want ik wist dat ik de spelsystemen van de tegenstander volledig had uitgeplozen. Ik geloof niet in tovenaarscoaches die met magische trucjes wedstrijden winnen. Dat lukt misschien één keer…”

Zeventig of niet, Lucien Van Kersschaever denkt nog niet aan stoppen. „Waarom zou ik? Ik zal basket nooit moe worden. Ik mag er niet aan denken dat ik ‘s morgens niet weet wat ik de rest van de dag zal doen. Ik zie me geen patatten schillen om de tijd te doden. Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik in het basket. Dat zullen en kunnen ze mij niet afnemen.” (JCW/mvdr)

Lees het volledige verhaal in Sport West van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier