Lopen met schild en zwaard op Flemish Beer Run in Poperinge

Redactie KW

Op zondag 1 oktober organiseerden De StreSSkikkerS van loopclub Elverdinge de eerste Flemish Beer Run, onder het motto: Run, taste and fun.

Na het aangename zonnetje van vorige week, kondigde de herfst zich deze morgen onverbiddelijk aan. Toch lieten de 115 loopfanaten zich niet ontmoedigen door dit winderige herfstweertje. Al dan niet verkleed in het thema van de middeleeuwen zakten ze af naar het Frimoutpark, om een parcours van ofwel 10.5 kilometer, ofwel 21 kilometer te lopen.

Monty Python

Grappig om te zien dat hier en daar lopers, verkleed als narren, paters, ridders, schildknapen en kruisvaarders, zich aan het opwarmen waren. In de menigte vielen een enkele Robin Hood en een Asterix op. Er weerklonk zelfs een paard in galop, afkomstig van een enthousiaste sportieveling die Monty Python-gewijs twee halve kokosnoten tegen elkaar klapte. De fun zat overduidelijk goed.

Tussen de deelnemers bevonden zich niet enkel West-Vlamingen uit Groot-Poperinge, Ieper, Geluwe, Wervik en Izegem. Ook een aantal Britten en drie Nederlanders (uit de streek van Vlissingen en Nijmegen) namen deel aan de ludieke loop. Zelfs aan de finish – 21 kilometer later en vijf keer 15 centiliter abdijbier rijker – liepen ze nog mét schild en zwaard in de aanslag.

Jongleurs en ridders

De deelnemers liepen onder andere door het Frimoutpark, de bibliotheek, het VTI, het stadhuis, het Hopmuseum en brouwerij Sint-Bernardus. Ze doorkruisten het Helleketelbos en een aantal hoppevelden.

“Ongeveer om de drie kilometer was een stopplaats voorzien, waardoor we niet het gevoel hadden dat we 21 kilometer in de benen hadden aan de finish”, aldus enkele deelnemers. “Er waren ook verrassingselementen ingebouwd onderweg. Zo moedigde een delegatie ridders te paard ons aan bij de bibliotheek. Er waren hier en daar jongleurs aan het werk. Op de stopplaatsen werden we verrast door een aantal metal- en rockbands.”

Kratje streekbieren

Enkele aangekomen renners: “Het is een aangenaam concept. Ontspannend om eens op zo’n manier te kunnen trainen. Doordat er geen tijden gemeten werden, viel de stressfactor weg die bij andere wedstrijden wel vaak een rol speelt. Ook het kratje met de vijf geproefde streekbieren als aandenken zal smaken als we thuis zijn.” De deelnemers kregen een Struise Rio Reserva, een Antiek van brouwerij Deca, een Sint-Bernardus Prior, een Cuvée Watou van brouwerij Leroy en een blonde Tripel Plukker.”

Ook de feesttent in het Frimoutpark, de plaats van de start en finish, kreeg met de poorttoren een middeleeuws tintje aangemeten. Geert Vanwildemeersch van LC De StreSSkikkerS: “Ons concept keken we eigenlijk af van de Franse Marathon du Médoc.”

Tijdslimiet van 4 uur

“Bij ons ging het om maximum een halve marathon. De wijn vervingen wij door bier uit de streek. Ook meten we de tijd niet op van de renners. De enige voorwaarde was dat de lopers of wandelaars binnen de vier uur de finish bereikten. De helft van de deelnemers liep de halve marathon uit. De andere helft had 10,5 kilometer in de benen. Zij werden met de huifkar van brouwerij Sint-Bernardus in Watou teruggebracht naar het Frimoutpark.”

“Het thema was niet moeilijk om te vinden: de meeste abdijbieren vinden hun oorsprong in de middeleeuwen”, verduidelijkt Geert. “We nomineerden de twee deelnemers die het meest origineel verkleed gingen. Zij winnen hun gewicht in bier. Peter Blackmore (38), verkleed als Robin Hood uit het verre Nottingham won, samen met Wannes Dumelie (34) van loopgroep Alles komt goed. We kijken tevreden terug op onze eerste Flemish beer run. Al hadden we gehoopt op een stuk meer deelnemers.”

Peter Blackmore (38) uit Nottingham was verkleed als Robin Hood. (Foto SVP)
Peter Blackmore (38) uit Nottingham was verkleed als Robin Hood. (Foto SVP)

“Hopelijk kunnen we volgend jaar op meer sportievelingen rekenen. Als we het nog verder organiseren, tenminste. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om dit op poten te zetten. Ongelofelijk hoeveel er komt kijken bij de organisatie van een dergelijk evenement. Enkel en alleen al de doortocht door de gebouwen voorzien, is een immense regeling.”

(SVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier