KW WK-blog (2) : Vuvuzelageschal op de werkvloer, multitasken voor dummies

Redactie KW

Het is met het WK voetbal zoals met alle grote sportevenementen. Voor een groot stuk is het overdag te doen -ook op weekdagen- en deshalve tijdens de werkuren…

Omdat niet iedereen de luxe heeft of zo zot is om daarvoor verlofdagen op te nemen (die flurken maken zo’n 2,5 procent van de gehele populatie uit), zien de sportliefhebbers zich genoodzaakt op de werkvloer op de hoogte te blijven van al die scheidsrechterlijke dwalingen, fabuleuze Zuid-Amerikaanse moves en scoreloze draws zo spannend als een elastiekje rond Bart De Wever. Op de werkvloer inderdaad, dus terwíjl ze de schijn proberen hoog te houden dat de productiviteit niet zakt.

Multitasken voor mannen

Larie uiteraard, want sowieso kost het volgen van het WK tijdens de werkuren energie. Het tactische jabulanisteekspel op de pelouse analyseren én doen alsof je bezig bent met je job, da’s multitasken en derhalve niet simpel voor mannen. En die maken -we moeten daar niet onnozel over doen- nog altijd de meerderheid van de voetballiefhebbers uit. Een onderzoekje dat ING deed bij een kudde Ollanders en inwoners van twaalf andere WK-deelnemers wijst uit dat maar liefst 1,5 miljoen werkuren verloren gaan, goed voor een kost van 150 miljoen euro. Op wereldvlak zou het om een verlies van meer dan twintig miljard gaan, voor de poulefase alleen!

Lang leve de Rode Duivels

Dan mogen de Belgische bedrijven eigenlijk nog tevreden zijn dat de Rode Duivels er -weer- niet bij zijn, want zo zijn het alleen de fanatieke voetbalofielen die hun tijd verprutsen. Zo weten we trouwens ook meteen écht waarom onze economie het ietsje beter doet dan de buurlanden, Yves Leterme. Wij doen het niet beter dankzij al dat goed bestuur, de buurlanden doen het gewoon wat minder omdat ze allemaal in Zuid-Afrika zittenn (záten voor les Bleus). Hopelijk denkt ondernemend België daar niet té hard over na, of onze nationale ploeg vindt helemaal geen sponsors meer.

De Diego Armando Armada

Maar bon, andere Belgische aanwezigheid in Afrika even buiten beschouwing gelaten (ja sire, dat is tegen u), kunnen we toch stellen dat er nog een groot deel van het Belgische werkersgild graag op de hoogte is en blijft. Vacature deed navraag in die zin en vlooide uit dat bij zo’n 13 procent zelfs de tv aanstaat. 60 procent volgt de tussenstanden online en 2,5 procent, dat hadden we al gezegd, neemt vakantie om thuis te kijken. De overige 23 procent ligt niet wakker van die Mannschaft, Oranje en de Diego Armando Armada.

Slovaakse streaming site

Bij zij die dat wel doen is er eigenlijk weinig aan te verhelpen, want ‘nature finds its way’. Want laat het duidelijk zijn, een WK kost niet alleen manuren, het voedt ook de creativiteit. Getuige daarvan de abrupte wijzigingen in de agenda’s van sommige mensen. Het aantal niet nader gedefinieerde leveringen, afspraken en ‘besloten meetings’ dat dezer dagen opduikt op het moment dat er in Zuid-Afrika vuvuzela’s weerklinken is in die zin navenant. Wie echt niks kan verzinnen om weg te geraken en een bossproof terras of café te zoeken, die neemt dan wel genoegen met het internet. Er zijn natuurlijk bedrijven (we gaan niet namedroppen) die hun ITers opdragen Sporza en andere sportsites te blokkeren, maar dat soort maatregelen is zinloos. Supporters weten niet alleen waarom, ze weten ook best wel ‘hoe’ en vinden desnoods een Slovaakse site waar er gestreamd wordt.

Einde in zicht… of niet?

Dus beste mensen, vooral jullie aan wie het allemaal zou voorbijgaan : schrik niet als je buur plots een vieze vloek gromt, als een zot pop up-schermpjes wegklikt als er een chef passeert, gefrustreerd op zijn bureau bonst of gillend de armen in de lucht steekt, terwijl er niet eens orders of opdrachten binnenkomen en deadlines voorbijzweven : na 11 juli is dat allemaal weer voorbij. Tenzij uw buurman natuurlijk ook koersliefhebber is…

En als u ons nu wilt excuseren, er is weer een match begonnen!

(Frederic Vansteenkiste)

Nog tot het eind van het WK voetbal impressies van de redactieleden van Krant van West-Vlaanderen op kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier