Kris Coddens pakt zilver op BK sprintduatlon, goud voor Lieselot Bossuyt

Redactie KW

Kris Coddens uit Torhout is deze namiddag op het Belgische kampioenschap sprintduatlon voor eigen volk op een zucht van goud gestrand. Coddens moest na 4,5 km lopen, 18,5 km fietsen en 2,9 km lopen alleen zijn meerdere erkennen in Oost-Vlaming Gert Van Poucke, lid van het Wevelgemse Energy Team Zuidwest. Bij de dames ging het goud naar Lieselot Bossuyt uit Otegem.

In de eerste ronde ontstond een kopgroep van zeven atleten, maar op de fiets gaf Coddens er meteen een flinke lap op. Alleen Van Poucke kon volgen. De Torhoutenaar probeerde wel, maar kreeg de Oost-Vlaming van ETZ niet klein. In de tweede run bleek Van Poucke, in 2012 al Belgisch duatlonkampioen op de kwartafstand, net iets sterker.

Van Poucke moest diep in zijn krachtenarsenaal tasten om Coddens van zich af te houden. “Fietsen met Kris is niet evident”, moest hij er na afloop even van bekomen. “Normaal gaat het in het begin van het fietsnummer snel, maar valt het daarna wat stil. Nu was dat niet het geval. Kris bleef maar beuken en ik was al heel blij dat ik het wiel kon houden. Als het van mij had afgehangen, waren we niet voorop gebleven. Het is dankzij Kris dat de achtervolgers niet konden terug komen.”

Toch had Van Poucke nog voldoende reserves voor de afsluitende en altijd beslissende tweede run. “Het was afzien op de fiets, maar 3 km lopen ligt mij als gewezen loper waarschijnlijk iets beter dan Kris. Mijn loopkwaliteiten liggen een stuk hoger dan die op de fiets. In die laatste discipline kan ik wel versnellen, maar heb ik het moeilijk om mijn tempo aan te houden. Ik was sterk genoeg om aan te klampen, waarna we geprobeerd hebben om samen de achtervolgers af te houden. In de tweede wissel was ik iets sneller weg dan hem. Ik had een kleine kloof en kon die nipt behouden. Maar het is de realiteit dat ik voor mijn tweede Belgische titel heb moeten vechten.”

Over twee weken sluit Van Poucke zijn seizoen af met een Grand Prix-duatlon in Frankrijk.

Geen oneer voor Coddens

Kris Coddens had liever gewonnen, maar was niet overdreven ontgoocheld met zijn tweede plaats. “Het is geen oneer om Van Poucke voor me te laten”, vindt de sportleerkracht aan het Torhoutse Sint-Vincentius. De voorbije twee jaar spitste Coddens zich vooral toe op de offroadtriatlons. In die discipline behaalde hij dit jaar nog een vierde plaats op het WK in Den Haag. “Het was lang geleden dat ik nog eens aan dit type duatlon deelnam. Ik wist niet wat ik ervan mocht verwachten. Bovendien schreef ik pas heel laat in, want als voorbereiding op het WK Xterra op Hawaï (dat eind oktober plaatsvindt, red.) had ik de crosstriatlon in het Limburgse Rotem voorzien. Daardoor trainde ik iets te weinig op de pure snelheid die je voor zo’n sprintwedstrijd nodig hebt. Maar eigenlijk kon ik hier niet wegblijven. De Memorial Benny Vansteelant heeft toch een naam. Ik herinner me nog de tijden dat ik samen met Benny aan de start verscheen van de Franse Grand Prix-duatlons en hij die wedstrijden op de fiets keihard maakte. Dat wilde ik vandaag ook doen.”

En hard fietsen, daar slaagde Coddens zeker in. “Ik gooide er meteen de beuk in, maar het bleek onmogelijk om er solo vandoor te gaan. Ik wist dat Gert als loper iets sterker was. Bovendien verspeelde ik op de fiets veel energie om de achtervolgers op afstand te houden. Ik was al blij dat we een mooie kloof konden slaan, want ik kende enkele duatleten in dat groepje niet. Goed ja, het was lang geleden dat ik nog eens aan een duatlon op de weg deelnam, maar het wordt zeker een mooie herinnering.”

Derde goud voor D’Haene en Jurgens

Brusselaar François Humblet, in juni nog nationaal kampioen op de kwartafstand, vervolledigde het podium bij de elite. Tweede West-Vlaming werd Olivier D’Haene uit Koekelare, die zich meteen ook tot Belgisch kampioen bij de 40-plussers kroonde. Voor D’Haene (ETZ) was het zijn derde Belgische titel van het seizoen, na de kwartduatlon in juni (Wevelgem) en de lange afstand in augustus (Geel).

Ook Kurt Jurgens (ETZ) zette hetzelfde huzarenstukje neer bij de 50-plussers. De naar Boezinge uitgeweken Lierenaar kende een mindere dag, maar haalde het ruimschoots voor Bernard Demeulemeester (KTDC) uit Zwevegem.

Jürgen Boterberge, die net als Coddens voor eigen volk aantrad, eindigde op de 19de plaats en werd daarmee 3de West-Vlaming. Voorts waren er ook mooie prestaties van Sam Lepoutre (24ste), Niek Lingier (25ste) en Witze Vanhoutte (26ste).

Goud voor Bossuyt

Bij de dames rekende Lieselot Bossuyt (NLT) uit Otegem af met regerend Belgisch triatlonkampioene op de halve afstand, Joke Coysman. De naar Oost-Vlaanderen uitgeweken Menense moest in de slotrun Bossuyt laten voorgaan. “Het was een wedstrijd op het scherp van de snee”, aldus een opgeluchte Bossuyt. “In de eerste run ben ik heel hard gegaan, bijna op mijn maximum. Ik wist dat Joke op de fiets beter is en wilde een kloofje uitbouwen. Eenmaal samen werkten we goed samen en konden we de kloof op de andere dames uitdiepen. In de slotrun voelde ik me de sterkste, maar twijfelde ik nog even om aan te gaan. Daarna gaf ik alles wat ik in me had, met succes. Voor mij was dit de laatste wedstrijd van een lang maar geslaagd seizoen.” Heidi Ameloot (ETZ) uit Ledegem werd 6de, Liesbeth Vandevelde uit Rumbeke 8ste. Belgisch kampioene Ilse Geldhof (ETZ) ontbrak. De Boezingse trad met haar Franse ploeg aan in een Grand Prix-duatlon. (TVB)

Naast de Belgische titelstrijd was er ook een provinciaal kampioenschap. Hieronder de uitslagen:

– algemeen heren: 1. Kris Coddens, 2. Olivier D’Haene, 3. Jürgen Boterberge

– beloften heren: 1. Witze Vanhoutte

– elite heren: 1. Kris Coddens, 2. Jürgen Boterberge, 3. Sam Lepoutre

– +40 heren: 1. Olivier D’Haene, 2. Filip Vermeersch, 3. Pascal Vanaudenaerde

– +50 heren: 1. Kurt Jurgens, 2. Bernard Demeulemeester, 3. Stefaan Termote

– algemeen dames: 1. Lieselot Bossuyt, 2. Heidi Ameloot, 3. Liesbeth Vandevelde

(TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier