KM Torhout wil dringend kunstgras op waterziek oefenveld Velodroom

© Johan Sabbe
Redactie KW

Het blijft rommelen in de Torhoutse sportmiddens. Na het bestuur van de stedelijke sportraad staat nu ook de jeugdwerking van voetbalclub KM Torhout aan de klaagmuur.

“We hebben voor de lieve vrede maandenlang gezwegen, maar nu staat het water ons letterlijk en figuurlijk tot aan de lippen”, zegt jeugdcoördinator Kris Defreyne. “We willen dringend kunstgras op het waterzieke oefenveld van De Velodroom.” Kris is hij overkoepelend jeugdcoördinator en weet dus beter dan wie ook van wanten als het op jeugdvoetbal aankomt.

“We tellen bij KM ongeveer 350 jeugdspelers”, zegt hij. “We hebben bijgevolg recht van spreken, vind ik. De situatie zoals ze nu is, is onhoudbaar. We hebben al voor de vierde week op rij niet op het oefenveld van De Velodroom kunnen spelen. Dat veld is 90 bij 46,50 meter, net boven de minimumafmetingen om er wedstrijden voor de jeugd te laten plaatsvinden. Het terrein is gekeurd voor provinciale ploegen tot en met de U17. Maar van spelen komt er door de nattigheid dus niets in huis. Plus: ook de trainingen zijn er quasi onmogelijk geworden. Het eerste elftal, dat in derde nationale uitkomt, kan op dat veld alvast niet meer oefenen, waardoor de ploeg op donderdagavond uitwijkt naar de bovenvelden van het stedelijke sportcomplex Benny Vansteelant, waar we met de jeugd een terrein afstaan.”

Het oefenveldje werd in 2007 aangelegd en die zomer samen met het hoofdveld van De Velodroom gedraineerd. “Het oefenterrein is echter altijd waterziek gebleven en dat is de laatste tijd alleen maar slechter geworden”, sakkert Kris. “We hebben via KM-ondervoorzitter Johan Bossuyt in juni contact opgenomen met de stedelijke werkleider Ronny Boydens. Die beloofde het studiebureau te zullen contacteren dat de aanleg van het oefenveld begeleid heeft, met de bedoeling het drainageplan op de kop te tikken. Maar blijkbaar is dat niet gelukt en dus blijft de situatie dramatisch. De vele verzakkingen in het veld veroorzaken de zware waterproblemen. Bij het jaarlijks herinzaaien van het gras worden die verzakkingen weliswaar voor een deel geëffend, maar van zodra het weer fel regent, begint de waterellende opnieuw.”

De voorbije periode was de druppel die de emmer deed overlopen. “Trainen en spelen op het bewuste veld was nauwelijks mogelijk”, aldus Kris. “Gelukkig deed de stedelijke sportdienst – met diensthoofd Heidi Trio – immense inspanningen om ons te depanneren. Daar hebben we absoluut niet over te klagen. Zo mochten we een aantal keer op ‘t Rozeveld trainen en zelfs jeugdmatchen in Wijnendale spelen. Maar ideaal is dat niet. Plus: de omzet in onze kantine heeft eronder te lijden.”

Kris heeft in totaal twaalf verzopen plaatsen op het oefenveld geteld. Hij wil inzake accommodatie niet langer met zijn jeugdploegen blijven aanmodderen. “Er is maar één ingrijpende oplossing en dat is hoogdringend kunstgras op dat kleine terrein aanleggen”, trekt de jeugdcoördinator zijn conclusies. “Anders blijven we in de problemen en komt het jeugdvoetbal op de helling te staan. Ik kan begrijpen dat de stad de broekriem moet aanhalen, maar al dat besparen moet verantwoord blijven.”

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier