Jens Debusschere wint Koolskamp Koers: “Leeuwentrui is mooi souvenir”

© VDB
Redactie KW

Roeselarenaar Jens Debusschere heeft het 98ste Kampioenschap van Vlaanderen, beter bekend als Koolskamp Koers, gewonnen.

Jens Debusschere (Lotto-Belisol) heeft vrijdag in Koolskamp de 98e editie van het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1) op zijn naam geschreven.

Na 16 ronden, goed voor een totaal van 192 kilometer, was de 24-jarige Debusschere in een massasprint sneller dan Baptiste Planckaert (Crelan-Euphony) en Michael Van Staeyen (Topsport Vlaanderen-Baloise). Vlak voor de sprint werd het peloton nog opgeschrikt door een zware valpartij.

Tim Declercq uit Izegem even weg

Van bij de start lag het tempo zeer hoog. Toch slaagden na 53 kilometer Tim Declercq, Floris Smeyers, de Nederlander Pim Ligthart en de Deen Christopher Juul Jensen erin om weg te springen uit het peloton.

De mannen van Argos-Shimano begonnen dan stelselmatig het tempo op te voeren. Voor Niko Eeckhout en Koen Barbé ging het allemaal te traag en zij trokken in de tegenaanval. Niet voor lang evenwel. De kopgroep verbrokkelde even en toen de voorsprong gezakt was tot minder dan een halve minuut trok Christopher Juul Jensen alleen in de aanval. Het peloton rekende zijn eerdere metgezellen in en hield de Deen in het vizier. Hij werd op zes kilometer van de finish ingerekend door de groep.

Te late poging van Boeckmans

Het sein dan voor Kris Boeckmans om een solo op te zetten. Ook hij zong het niet uit tot aan de eindmeet. In de daaropvolgende massasprint behaalde Jens Debusschere zijn eerste zege bij de profs. Hij ging Baptiste Planckaert en Michael Van Staeyen vooraf. Debusschere mocht zo op het podium de ‘Leeuwentrui’ in ontvangst nemen, een eer die elke winnaar van het Kampioenschap van Vlaanderen te beurt valt.

“Die Leeuwentrui is een mooi souvenir”

,,Ik had in de slotkilometers nog drie à vier mannen van de ploeg voor me die mij naar de eindmeet brachten. Ideaal dus. Vandaag werd mijn kaart getrokken”, vertelt Debusschere. “Kenny Dehaes voelde zich immers niet fris. Ik ben natuurlijk uiterst blij dat ik het haalde. Dit is toch een mooie koers om te winnen. Mijn eerste trouwens bij de profs. En die trui? Toch wel iets speciaals. Een meer dan mooi souvenir.”

De wedstrijdfilm:

Km 0: Onder een stralende zon nemen 168 renners vanaf het dorpsplein van Koolskamp het vertrek voor het 98e Kampioenschap van Vlaanderen over 192 kilometer

Km 53: De eerste echte aanval van de dag met Tim Declercq, Floris Smeyers, de Nederlander Pim Ligthart en de Deen Christopher Juul Jensen

Km 107: Opgave van onder meer Thor Hushovd. De voorsprong van de vluchters is opgelopen tot 3:14

Km 123: Valpartij met onder andere James Vanlandschoot

Km 160: Tegenaanval met Niko Eeckhout en Koen Barbé

Km 162: Eeckhout en Barbé worden gegrepen. De vier leiders hebben nu nog 1:25

Km 181: Ingaan van de laatste ronde. De vier leiders rijden 30 seconden voor de grote groep uit

Km 183: Aanval van de Deen Christopher Juul Jensen

Km 188: Algemene hergroepering

Km 189: Aanval van Kris Boeckmans

Km 191: Boeckmans wordt gegrepen op één kilometer van de eindmeet

Km 192: Massasprint gewonnen door Jens Debusschere voor Baptiste Planckaert en Michael Van Staeyen. Net voor de eindmeet komen halfweg het peloton diverse renners ten val.

(FJA/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier