Jens Debusschere behoudt leiderstrui in Tour de l’Eurométropole

Redactie KW

De derde rit in de Tour de l’Eurométropole, het vroegere Circuit-Franco, is gewonnen door Tyler Farrar. Na 164,2 km tussen Hazebrouck en Nieuwpoort liet de Amerikaan van Garmin-Sharp de Zuid-Afrikaan Reinardt Janse Van Rensburg en de Fransman Arnaud Démare achter zich. Jens Debusschere blijft leider.

Jetse Bol (Belkin), Maxim Belkov (Katusha) en Heinrich Haussler (IAM) animeerden het eerste gedeelte van de rit. Het trio ging er al vlug vandoor en verwierf een maximale voorsprong van zes minuten op het peloton, waarin Vacansoleil-DCM een groot gedeelte van het achtervolgingswerk op zich nam. Op 75 km van de aankomst was er een algemene hergroepering.

Even daarna was het de beurt aan vier andere renners: Sep Vanmarcke (Belkin) uit Waregem, Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise), Julien Stassen (Wallonie-Bruxelles) en Jonas Rickaert (Nationale Selectie België) uit Sint-Eloois-Vijve. Zij reden maximaal 1’03” vooruit, maar werden op 28 km van de meet weer gegrepen. Een kilometer verder verstevigde leider Jens Debusschere (Lotto-Belisol) uit Dadizele zijn leiderspositie door de tweede rush, bij de op twee na laatste passage aan de aankomst, te winnen en drie bonificatieseconden bij te nemen.

In de voorlaatste plaatselijke ronde probeerden 9 renners een spurt te ontlopen. Tosh Van der Sande (Lotto-Belisol), Klaas Lodewyck (BMC) uit Esen, Alexander Porsev (Katusha), Pim Ligthart (Vacansoleil-DCM), Johan Le Bon (FDJ.fr), Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) uit Staden, Adrien Petit (Cofidis) en Christophe Prémont (Crelan-Euphony) kregen echter weinig ademruimte en op goed 10 km van de streep was ook hun liedje voorbij.

Wallays gaf niet op, ditmaals in het gezelschap van de Tsjech Frantisek Rabon (Omega Pharma-Quick.Step), maar ook hun poging was geen lang leven beschoren. Garmin-Sharp en Belkin menden het peloton tot de verwachte massasprint. Daarin toonde Farrar zich de sterkste. Jens Debusschere blijft leider.

Morgen is er de slotrit van de vierdaagse met start in Mons (Bergen) en aankomst in Doornik. In de plaatselijke omloop wacht de renners zeven keer de beklimming van de Col de la Croix de Jubaru. (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier