Hooglede/Gits – Vlaams geld voor WK op de weg

Redactie KW

Het West-Vlaamse Hooglede wil zich kandidaat stellen om in 2012 of 2013 het wereldkampioenschap wielrennen te mogen organiseren. Kandidaturen moeten nu bij de internationale wielerfederatie, de UCI, ingediend worden. In september beslist de UCI wie het prestigieuze WK mag organiseren. De UCI eist van alle kandidaten een schriftelijke garantie met betrekking tot het financiële luik van de organisatie. De Vlaamse regering heeft nu besloten om de noodzakelijke waarborg van 2 miljoen euro te bieden, in de hoop het WK naar Vlaanderen te kunnen halen.

Het West-Vlaamse Hooglede wil zich kandidaat stellen om in 2012 of 2013 het wereldkampioenschap wielrennen te mogen organiseren. Kandidaturen moeten nu bij de internationale wielerfederatie, de UCI, ingediend worden. In septemberbeslist de UCI wie het prestigieuze WK mag organiseren. De UCI eist van alle kandidaten een schriftelijke garantie met betrekking tot het financiële luik van de organisatie. De Vlaamse regering heeft nu besloten om de noodzakelijke waarborg van 2 miljoen euro te bieden, in de hoop het WK naar Vlaanderen te kunnen halen.

Het WK wielrennen werd voor het laatst in 2002 in ons land georganiseerd, in Zolder. Geïnteresseerde steden konden tot eind 2007 hun kandidatuur indienen bij de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB). Hooglede was één van de kandidaten. Het gaat om dezelfde vereniging die in januari 2007 ook al het WK veldrijden organiseerde.

De organisatie van zo’n grote internationale wedstrijden kadert perfect in de doelstellingen die het Vlaams sportbeleid zich stelt. Door hun prestige genereren zulke evenementen veel media- en publieksbelangstelling. Ze zorgen voor de nodige uitstraling, geven een impuls aan het Vlaams sportbeleid en zetten Vlaanderen op de sportieve wereldkaart. Topsport kan op die manier ook haar voorbeeldfunctie voor jongeren volledig waarmaken. Daarnaast heeft zo’n organisatie ook een economische meerwaarde, want heel de wereld kijkt naar Vlaanderen en het toerisme krijgt een impuls.

Naast de waarborgen van de Stad Oostende, de provincie West-Vlaanderen en Lotto vult de Vlaamse Gemeenschap nu het noodzakelijke restbedrag van 2.000.000 euro aan. De beslissing van de UCI zal dit jaar tijdens het WK in Zwitserland (eind september) bekendgemaakt worden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier