Hermes Oostende hoopt voor het eerst in 28 jaar Europees door te stoten

© Foto Bart Vandenbroucke
Redactie KW

Om 19 uur vanavond start het Europese avontuur voor Hermes Oostende in de Challenge Cup. In Bosnië-Herzegovina spelen de dames tegen OK Gacko, de leider in de plaatselijke eredivisie. De terugwedstrijd is volgende week woensdag.

In 1985 won Hermes Oostende beide confrontaties tegen het Noorse Kongsberg. We zijn intussen 28 jaar en vier Europese campagnes verder, maar doorstoten lukte voor Hermes niet meer. Dit jaar kwam OK Gacko, voluit Odbojkaski Klub Gacko, uit de trommel. Geen Europese grootmacht en dus hoopt de kustploeg op een historische overwinning. “We konden ook een Poolse tegenstander treffen en dan ben je bij voorbaat kansloos”, vindt trainer-coach Niels Kingma. “Dat is nu zeker niet het geval. Dit is een tegenstander die we moeten aankunnen, maar dat wil nog niet zeggen dat we zullen winnen. Teams zoals Oudegem en Charleroi kunnen we ook aan. In zes op de tien gevallen ga je dan misschien winnen, maar verliezen is nog steeds geen schande.”

Geen heksenketel

Scoutinggegevens verzamelen over een ploeg uit Bosnië-Herzegovina bleek alvast geen simpele opdracht. Josip Josipovic, trainer van de Hermes dames B, hielp de club om contacten te leggen. “Hij is de taal machtig en kon zo heel wat praktische zaken regelen”, bevestigt Niels Kingma. “Op het eerste zicht zou ik hen beschrijven als een jong, atletisch team dat over veel techniek beschikt en gedisciplineerd speelt. Wij moeten gebruik maken van onze snelle opbouw en voldoende koel blijven in receptie. We hebben alvast één voordeel. In de zaal van Gacko mogen geen Europese wedstrijden gespeeld worden. Ze moeten dus uitwijken naar een zaal op anderhalf uur rijden. Hopelijk volgt hun aanhang niet tot daar en kunnen we zo een heksenketel ontlopen.”

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier