Geen succes in Hawaii

Redactie KW

De Ironman in Hawaii is op een teleurstelling geëindigd voor de West-Vlaamse favorieten. Zowel Marino Vanhoenacker als Frederik Van Lierde stapten uit de wedstrijd. Bart Colpaert finishte in zijn debuut als 232ste, maar zwom wel de tweede beste tijd van alle deelnemers.

Zelden waren de vooruitzichten zo goed geweest. Vanhoenacker, met een wereldrecord op zak, en Van Lierde, met zijn allereerste Iron Man, mochten terecht op de hoogste regionen van de uitslag rekenen.

Beiden deden een uitstekende zwemproef. Alleen hardzwemmer Andy Potts stak er bovenuit, de andere favorieten bleven netjes in elkaars buurt. Ook tijdens het fietsen, want er stond verbazend weinig wind op The Big Island. Met zo’n dertig man (van de 50 gestarte profs !) namen ze het keerpunt in Hawi. Vanhoenacker probeerde daar weg te rijden, maar het was Chris Lieto die de kloof kon slaan. Vanhoenacker volgde samen met Alexander en McKenzie, Van Lierde zat even verderop, samen met Andreas Raelet.

Lieto bereikte de laatste wissel met dik drie minuten voor op een eerste achtervolgend trio, maar de Amerikaan is geen loper, en kwam nooit in aanmerking voor de zege. Tweevoudig winnaar Craig Alexander vertrok als een wervelwind. De Australiër liep in de eerste tien kilometer liefst vier minuten weg van Vanhoenacker. Niet normaal, en dat bleek ook toen de Jabbekenaar op Pulani Road, de scherpe klim richting Queen K-Highway, te voet moest. Trainer Rik Valcke haalde zijn poulain uitgeput uit de wedstrijd. “Jammer, want de trainingen waren nog beter geweest dan voor Klagenfurt. Het zwemmen en het fietsen verliepen vlekkeloos, maar toen ging opeens het licht uit. Stoppen was de enige verstandige optie,” reageerde hij.

Frederik Van Lierde stoomde ondertussen door naar de achtste plaats, maar na dertig kilometer moest ook hij uit de wedstrijd. “Jammer maar helaas. Het zag er allemaaal heel goed uit tot kilometer 30 in de marathon. En toen, om het een beetje proper te zeggen: wat er in ging, ging er ook vlotjes terug uit. Even buiten westen langs de kant en toen was het over en uit. Eventjes laten bezinken, nog een paar dagen vakantie en dan hoofd richting seizoen 2012. Aloha, mahalo, see you next year :-),” reageerde de Menenaar op Facebook.

De zege was voor Craig Alexander, die in een moeite door het wedstrijdrecord van Luc Van Lierde verbrak, 8u.03min56sec is de nieuwe besttijd. Pete Jacobs was tweede, voor Andreas Raelert.

Eerste West-Vlaming was Bart Colpaert, die dus de tweede beste zwemtijd van alle deelnemers liet noteren. 51’35”, alleen Potts deed met 49’44” beter. Het leverde de Izegemnaar een 232ste plaats (59ste in age-group) op in 09u.37min13sec.

Sofie Van Biervliet eindigde knap als zesde in haar age-group, in 10u.24min02sec. Elke Vanrenterghem was 38ste in haar age-group, in 11u.13min.06sec.

Alle uitslagen zijn te vinden op ironmanlive.com.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier