Geen Europese lente voor Zulte Waregem

Het duel tegen het Russische Rubin Kazan, dat minstens een punt moest opleveren om zeker te zijn van een vervolg in de Europa League, draaide uit op een grote ontgoocheling. Een teleurstellend Essevee verloor in Brugge met 0-2. Op de koop toe won Maribor van Wigan de wedstrijd die in geval van Waregems verlies op een draw moest eindigen.

De twijfelgevallen van de voorbije dagen waren niet te bespeuren in de basiself van Zulte Waregem. Jens Naessens (knie) begon op de bank, Habib Habibou (hamstrings) stond zelfs niet op het wedstrijdblad. Bij Rubin Kazan kwam een vijftal spelers aan de aftrap dat er meestal niet bij is.

Eerste helft met weinig kansen

De goed georganiseerde Russen lieten de bal in de aanvangsfase goed rondgaan. Dat leidde pas in de 11de minuut tot een eerste kans, maar het lage schot van Yann M’Vila ging naast. Het duurde 10 minuten tot we een volgende kansje te zien kregen: Bebras Natcho besloot in de vlucht in de handen van Sammy Bossut. Kort voor het halfuur konden we de eerste en enige doelpoging van Zulte Waregem in de eerst helft noteren. Frédéric Duplus trapte een corner van Thorgan Hazard zwak naast. De bezoekende doelman moest in 45 minuten geen enkele noemenswaardige redding uitvoeren.

Russen niet overtuigend

Vijf minuten na rust verhinderde doelman Giedrius Arlauskis dat Davy De fauw gevaarlijk kon worden op een vrijschop van Sven Kums. Kazan leek in die tweede helft al met zijn gedachten bij de winterstop, want die is na afgelopen weekend ingegaan in de Russische competitie. Toch bleef het opletten voor Essevee, want met de Venezolaan José Rondon bracht coach Kurban Berdyev een spits in die letterlijk en figuurlijk kan wegen op een verdediging. Zijn pogingen misten evenwel scherpte.

Grote stilte in Jan Breydel

In de 65ste minuut suisde een verre poging van Junior Malanda maar net naast de vijandelijke kooi. Korte tijd later kon een nieuwe poging van Malanda de bezoekende keeper niet bedreigen. Het Jan Breydelstadion werd 12 minuten voor tijd in een enorme stilte gedompeld toen de scheidsrechter naar de stip wees voor een fout van Duplus op de rand van de zestien. Natcho schoof het leer simpel in de rechterbenedenhoek: 0-1. Rondon scoorde op de counter al even eenvoudig de 0-2. De redding moest dus uit Slovenië komen in de vorm van een gelijkspel tussen NK Maribor en Wigan Athletic, maar de thuisploeg won met 2-1 en verzekerde zich zo nog onverhoopt van een Europese lente.