Geen derde olympische finale op rij voor roeier Tim Maeyens

© BELGA
Redactie KW

Tim Maeyens heeft zich woensdag niet kunnen plaatsen voor de A-finale van de skiff op de Olympische Spelen. De Bruggeling werd zesde en laatste in zijn halve finale, terwijl enkel de eerste drie zich kwalificeerden. Maeyens roeit nu vrijdag de B-finale in Londen.

Er stond veel tegenwind in Eton Dorney en dat was niet in het voordeel van Maeyens. Onze landgenoot startte voorzichtig en was vijfde na 500 meter. Halfweg was hij opgeschoven naar de vierde plaats, maar daar stokte zijn inhaalrace. Maeyens viel in de tweede wedstrijdhelft nog terug en werd zesde en laatste in 7:39.78. Zijn race werd gewonnen door de Tsjechische vicewereldkampioen Ondrej Synek in 7:16.58. Die plaatste zich samen met de Brit Alan Campbell (7:18.92) en de beloftenwereldkampioen Aleksandar Aleksandrov uit Azerbeidzjan (7:20.80).

Olympisch record

Maeyens was dinsdag in Londen tweede geworden in zijn kwartfinale, na de Nieuw-Zeelandse wereldkampioen Mahe Drysdale. Hij had zich zaterdag in de reeksen met een olympisch record van 6:42.52 geplaatst voor die kwartfinales, maar die chrono kon hij niet meer benaderen. Onze landgenoot neemt in Londen al voor de derde keer op rij deel aan de Spelen, in Athene (6e) en Peking (4e) haalde hij wel de A-finale.

Enorme teleurstelling

Tim Maeyens stond de pers rustig te woord na zijn zesde en laatste plaats in de halve finale. Toch is de teleurstelling enorm. “Tja, als je komt om die finale te halen en dat mislukt dan, dan is dat niet leuk”. De tegenwind en het vlakke water speelden in het nadeel van lichtgewicht Maeyens. De andere roeiers zijn tot 15 kilo zwaarder, en dat is in deze omstandigheden een onmiskenbaar voordeel. “Er staat zware tegenwind en vrij vlak water. Dat is echt weer voor de zware mannen, die een groot vermogen kunnen produceren”, zegt Maeyens. “Dat is altijd mijn zwakke punt geweest, omdat ik kleiner en lichter ben. Daar zal ik ook nooit iets aan kunnen veranderen, jammer genoeg. Fysiek en technisch ben ik goed, mentaal was ik ook sterk, maar het is de tegenwind die mij nekt. Ik heb echt geprobeerd tot aan de 100 meter. Dan heb ik geprobeerd Azerbeidjan aan te vallen, maar die roeit dan gewoon weg van je. Dan weet je ook wel hoe laat het is, en kraak je mentaal”.

(Belga/J.S.)

Bekijk de reportage en reactie van Tim Maeyens, vanavond op Focus en WTV vanaf 18u00 of via www.focus-wtv.tv

Geen derde olympische finale op rij voor roeier Tim Maeyens

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier