Floyd Landis beschuldigt Johan Bruyneel van aanzetten tot dopinggebruik

Redactie KW

De Amerikaanse ex-renner Floyd Landis beschuldigt ploegleider Johan Bruyneel uit Izegem, en zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong van het aanzetten tot dopinggebruik. Daar pakt De Amerikaanse krant The Wall Street Journal mee uit.

In een mail van 30 april van Landis aan Stephen Johnson, de
voorzitter van de Amerikaanse wielerbond (USA Cycling), schrijft de ex-renner dat Johan Bruyneel hem in 2002 het gebruik van bloeddoping en groeihormoon aanraadde. Bruyneel was toen ploegleider van Landis bij US postal. Armstrong zou hem dan weer geholpen hebben met het dopinggebruik zelf.

“We hadden er gesprekken over op training en hij legde me uit
waarom bloedtransfusies nodig waren om de EPO-testen te omzeilen”, zegt Landis in zijn mail. Landis zou met ‘The Boss’ zelfs een koelkast voor bloedzakken hebben gedeeld. Bruyneel zou Landis uitgelegd hebben hoe hij synthetische EPO en steroïden moest gebruiken en op welke manier hij bloedtransfusies moest uitvoeren zonder dat officials daar lucht van kregen.

Na jarenlang zijn onschuld van de daken geschreuwd te hebben,
bekende Landis in een interview met de Amerikaanse sportzender ESPN dat hij zich in zijn carrière systematisch dopeerde. De 34-jarige Amerikaan, die zijn Tourzege van 2006 moest inleveren na een positieve plas, wil zo zijn geweten zuiveren.

(jv-belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier