FC Knokke promoveert naar vierde klasse

© VDB
Redactie KW

Zondagmiddag streden FC Knokke en SV De Ruiter op de 28ste en laatste speeldag in een onderling duel om de titel in eerste provinciale. Een doelpunt van topschutter Kristof Arys was voor de kustploeg voldoende om de promotie te vieren.

Knokke had op voorhand de beste papieren. De ploeg van trainer Ignace Lanckriet had in eigen huis voldoende aan een gelijkspel om naar de vierde klasse te promoveren, terwijl SV De Ruiter moest winnen om de eindronde te ontlopen.

Circa tweeduizend toeschouwers zakten naar het Olivierstadion in Knokke af om de topper en de sfeer van het voetbal in eerste provinciale mee te maken. Een sponsor zorgde voor iedere supporter, die acht euro neertelde om de wedstrijd bij te wonen, voor een handklapper. Moeilijk was het wel om een onderscheid te maken tussen de supporters, want beiden hebben blauw-wit als clubkleuren. Maar een delegatie uit Roeselare was wel degelijk aanwezig en herkenbaar door hun T-shirt die door een plaatselijke sponsor werd geschonken. Onder de massa ook enkele supporters van Lokeren die zich met een sjaal duidelijk herkenbaar maakten.

Aftrap door bekenden

Jean-Marie Pfaff en Vanessa Hoefkens – in bijzijn van haar echtgenoot Carl Hoefkens in de tribune – trapten de wedstrijd op gang. Peter Van Der Heyden (37) werd aangemoedigd door zijn gewezen ploegmaats bij Club Brugge: Tim Smolders, Hans Cornelis en zelfs Khalilou Fadigou.

De eerste helft van de titelstrijd was in het eerste half uur vooral zenuwachtig voor beide ploegen. Toch waren zowel Knokke als De Ruiter dicht bij een doelpunt. Net over het halfuur was het dan toch raak voor de thuisploeg, toen Kristof Arys een voorzet van op links voorbij doelman Frederique Six kopte. Kort daarvoor hadden de bezoekers tot tweemaal toe de kans op een voorsprong, maar Kevin Pannecoucke, de doelman van Knokke, stond pal.

Met een 1-0 op het scorebord werd door het leidend kwartet de tweede helft op gang gefloten, waarin echter niet zoveel meer te beleven viel. “De trainer deelde ons mee om ons vanuit een organisatie aan onze opdracht te houden, om niet meer uit positie te lopen en proberen om een tweede doelpunt te maken”, zegt Kristof Arys.

Knokke wilde niet veel meer en De Ruiter kon daar niet veel tegenover zetten. Een toeschouwer van de bezoekers kwam met een vlag nog even het terrein op. De score bleef bij 1-0 en Knokke werd verdiend kampioen in eerste provinciale.

De kustploeg maakt zo voor het eerst sinds 1947 opnieuw deel uit van nationale. Ondervoorzitter Kristof Leliaert was uiteraard dolgelukkig met de promotie. Hij kon zelfs voor even de emoties niet baas. “Ik ben vooral opgelucht. We zijn dit seizoen begonnen met de hoop bij de eerste vijf te eindigen. Met Nieuwjaar zagen we een kans om deze titel te grijpen en dat is nu gelukt. We zijn klaar voor bevordering. We hebben daar de voorbije week al werk van gemaakt. Er volgen nu nog enkele gesprekken, maar we zien het zitten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier