Ex-coureurs en tijdgenoten Armand en Gilbert Desmet worden allebei 80 jaar

Redactie KW

Samen koersten ze 28,5 jaar in het profpeloton, behaalden ze 120 profzeges en zijn ze – met Briek Schotte en Jef Planckaert – de enige West-Vlamingen die na de Tweede Wereldoorlog een topvijfplaats in de Tour behaalden. De ene – Armand Desmet – is slechts elf dagen ouder dan de andere – Gilbert Desmet – en dus vieren ze beiden begin 2011 hun tachtigste verjaardag.

Mantie mocht vorige zondag tachtig kaarsjes uitblazen tijdens een etentje met de familie, Smetje van Lichtervelde mag dat volgende donderdag doen op het gemeentehuis. Wij spraken met hen allebei af voor een uitgebreid dubbelinterview. Hier krijg je alvast enkele quotes.

Armand Desmet over de gezondheid:

„Een ding blijft wel hetzelfde: als coureur moesten we pillen slikken en nu nog altijd. Ik neem er zelfs achttien per dag, om de afstoting van mijn nieuwe lever tegen te gaan.”

Gilbert Desmet over z’n huidige koersbezigheden :

„In de lente en de zomer fiets ik nog drie, vier keer per week. Vijftig à negentig kilometer. Vorig jaar zelfs eens 105 kilometer, naar het Heuvelland en terug. Maar wel op het gemak, de tijd dat ik nog gemiddeldes van boven de 30 kilometer per uur haalde, is al een tijdje voorbij. Al durf ik mezelf toch nog eens te smijten, als er een groepje mij passeert.”

Gilbert Desmet over ‘de eeuwige velodroom’ :

„Als ik zo kan voortdoen, dan wil ik gerust honderd jaar worden, maar als ze mij in een karretje in een rustoord moeten zetten met een hoofd dat de hele dag scheef hangt, dan vertrek ik liever naar de eeuwige velodroom, daar zal het beter zijn.” (lacht)

Gilbert Desmet over hun status in het peloton :

„Wij werden als boerkes uit West-Vlaanderen beschouwd en moesten vaak onze kansen opofferen voor de kopmannen. Rik Van Looy heeft me in 1959 zo de Ronde van Vlaanderen doen verliezen. Ik was alleen voorop, maar hij nam Frans Schoubben in de slag en kon zo alsnog bij mij raken en winnen. Ik kon door de grond zakken…”

Armand Desmet over het verschil met nu :

„Als knecht van Eddy Merckx had ik veel meer verdiend. Maar ja, als, als als, hé. Als ik nu gekoerst had, dan was ik al een halve miljonair: tweede in de Vuelta, vijfde in de Tour, Ronde van België, E3 Prijs, Henniger Turm, maar in die tijd viel dat nauwelijks op.”

Gilbert Desmet over het verschil met nu :

„Als ik drie topvijfplaatsen behaalde in de klassiekers, dan had ik een slecht seizoen gereden, want ik had niet gewonnen. Met zulke resultaten ben je nu een grote vedette. Tijden veranderen, hé…”

(JC)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier