Europees sprookje van Prefaxis Menen eindigt in halve finale

Prefaxis Menen kon zich zaterdagavond niet plaatsen voor de finale van de CEV Challenge Cup. Net als de heenmatch verloor Menen ook de terugwedstrijd met 1-3 van Tytan AZS Czestochowa.

De wedstrijd begon gelijkopgaand. De Menenaars kwamen eerst 6-5 voor, maar daarna nam Czestochowa even over. Dankzij Kust en Schouren werd het echter 9-9. Bij 13-12 kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong via Radovic en meteen duwden de Menenaars het gaspedaal in: 16-14 en 20-17. De Polen waren duidelijk onder de indruk van de Meense heksenketel. Via Anshel Ver Eecke werd het zelfs 21-17. In de slotfase hield Prefaxis het hoofd koel en de tweede setbal was de goede: 25-20.

De thuisploeg leek die positieve lijn door te trekken in de tweede beurt. De Polen werden volledig weggespeeld, waardoor Menen een 8-4-voorsprong kon uitbouwen. Czestochowa kwam echter terug tot 13-12, maar via Coucke en Radovic namen de Menenaars opnieuw afstand: 16-12 en 19-16. Dankzij onder andere een ace van Kaminski kwamen de bezoekers echter opnieuw langszij. Op dat moment waren er ook veel discussies, waardoor de Italiaanse scheidsrechter even tussenbeide moest komen. Na een 20-20-tussenstand stootten de Polen door naar 21-25. Te veel individuele fouten nekten de Menenaars in die tweede set.

Net als in de eerste beurt hielden beide ploegen elkaar in het begin van de derde set in evenwicht. Bij 11-10 kwam Menen voor het eerst op voorsprong en meteen duwde de thuisploeg door tot 15-12. Nadat Radovic voor de 16-13-tussenstand zorgde, ging zelfs de Mexican wave door de Meense sporthal. Door te veel fouten bij de thuisploeg kwamen de bezoekers opnieuw langszij en zelfs op voorsprong. Bij 18-18 viel Menen volledig stil. De thuisploeg, die de derde set met 19-25 verloor, was duidelijk niet opgewassen tegen het Poolse geweld.

Coach Dardenne startte met Ndongo en Sinnesael in plaats van Schouren en Sinnesael aan de vierde set. Een manke receptie bij de thuisploeg zorgde vlug voor een 2-5-achterstand. Na een time-out herstelde Prefaxis Menen en beide ploegen bleven constant aan elkaar gewaagd. Bij 14-12 en 15-13 kon Prefaxis even afstand nemen, maar Czestochowa kwam meteen opnieuw langszij. In een bloedstollende slotfase kon Menen bij 24-23 een setbal niet afwerken. Bij 24-25 deden de bezoekers dat wel. In de finale ontmoet Czestochowa de landgenoten van Politechnika Warszawska.