Essevee: nieuwe naam, maar niet SVZ Waregem

Redactie KW

VIDEO UPDATE – SVZ Waregem wordt dan toch niet de nieuwe naam van voetbalclub SV Zulte Waregem. Die eis van het Waregemse stadsbestuur stuitte op zwaar verzet van de Zultse collega’s en de hete aardappel wordt nu doorgeschoven naar de club, die tegen oktober met voorstellen voor een naamswijziging op de proppen moet komen.

Dindagavond had de Waregemse gemeenteraad het bestek voor de bouw van het nieuwe Regenboogstadion inclusief een naamsverandering van de SV Zulte Waregem moeten stemmen, maar zover kwam het niet. In een inderhaast bijeengeroepen persconferentie voor aanvang van de raad maakten de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V), zijn Zultse collega en partijgenoot Henk Heyerick en Essevee-voorzitter Willy Naessens nog eens hun standpunten duidelijk.

“Waregem moet een prominente rol krijgen in de nieuwe naam, maar de club mag die vraag op creatieve wijze invullen”, had Vanryckeghem water bij de wijn gedaan. “Tegen eind september, begin oktober moet de nieuwe naam, met het fiat van alle partijen, bekend zijn.”

Dispuut gesloten

Zo goed als zeker is dus dat het SVZ Waregem niet wordt. “Zulte verliest zijn waarde als volwaardige partner in de fusie als de naam van de gemeente tot een letter wordt herleid”, aldus Henk Heyerick.

“Spijtig dat deze zaak de voorbije week zoveel commotie heeft veroorzaakt nu er iets veel belangrijkers op stapel staat: de realisatie van ons stadionproject”, nam Willy Naessens het woord. “De schrapping van Zulte uit de clubnaam is in ons bestuur nooit ter sprake gekomen. Ik hoop dat het dispuut hierover dan ook gesloten wordt.”

Essevee overweegt om een bureau in te schakelen dat voorstellen moet lanceren voor een naamswijziging, die sowieso maar bij de ingebruikname van het nieuwe stadion wordt toegepast.

Fans en politie op post

In de raadszaal daagde een twintigtal – vooral Zultse – Esseveesupporters op. Politiemensen onder wie Mira-korpschef Jean-Pierre Coudenys hielden een oogje in het zeil. Het bestek voor de vernieuwing van het Regenboogstadion werd goedgekeurd zonder naamswijziging.

Burgemeester Vanryckeghem kreeg zware kritiek van oppositiepartij Open VLD te verwerken. “Om bij de ‘stad van het paard’ te blijven: onze burgemeester heeft zich vergaloppeerd door zonder enig overleg met de club en de gemeente Zulte een nieuwe naam te propageren. Dit is een beroepspoliticus onwaardig”, was fractieleider Guy Vanden Eynde messcherp. Zijn woorden werden in de zaal op luid applaus onthaald.

Beslissingen in gemeenteraad

De burgemeester hield het erbij dat definitieve beslissingen worden genomen in de gemeenteraad en niet in een commissie, waar hij zich vorige week maandag de eis over de naamswijziging liet ontvallen. “De voorbije week heb ik dan ook onderhandeld met alle betrokken partijen.” Wordt na de zomer vervolgd.

(TVW)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver. En vanavond in het journaal van WTV. Klikhiervoor het beeldverslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier