Emma Meesseman en Belgian Cats op shortlist voor Sportvrouw en Sportploeg van het Jaar

Emma Meesseman (midden) met Julie Vanloo (links) en Jana Raman. © BELGA
Redactie KW

Sportspress.be, de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, heeft de shortlist van de kandidaten voor de trofeeën van Sportman, Sportvrouw, Belofte, Ploeg, Coach en Paralympiër van het Jaar 2017 vrijgegeven. De laureaten worden bekendgemaakt op het Sportgala, dat op zaterdag 16 december plaatsvindt in de Docks Dome Event Hall in Brussel.

Opvallend is dat Philippe Gilbert, winnaar van de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race, niet bij de top drie behoort voor de categorie Sportman van het Jaar. Kevin De Bruyne, David Goffin en Greg Van Avermaet maken nog kans op die titel. Rode Duivel De Bruyne schitterde dit jaar bij Manchester City, koploper in de Premier League. Met de nationale ploeg plaatste hij zich voor het WK. Tennisser Goffin bereikte de finale van de ATP World Tour Finals en schopte het als eerste Belg tot de top tien van de ATP-ranking. Vorig weekend won hij zijn twee duels in de verloren finale van de Davis Cup tegen Frankrijk. Van Avermaet schitterde in het wielervoorjaar met zeges in de Omloop het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. Verder is hij op de eindranking van de WorldTour helemaal bovenin terug te vinden.

Bij de vrouwen wordt het een strijd tussen Nina Derwael, Emma Meesseman en Nafissatou Thiam. Turnster Derwael ontbolsterde afgelopen jaar helemaal met een Europese titel en brons op het WK op de brug met ongelijke leggers. Meesseman veroverde brons met de Belgian Cats op het EK basketbal. Meerkampster Thiam pakte de wereldtitel en kroonde zich tot Europees kampioene indoor. De kersverse Wereldatlete van het Jaar overschreed in Götzis als vierde atlete ooit de grens van 7.000 punten.

De top drie in alfabetische volgorde

Sportman: Kevin De Bruyne, David Goffin, Greg Van Avermaet.

Sportvrouw: Nina Derwael, Emma Meesseman, Nafissatou Thiam.

Belofte: Matthias Casse, Thomas Detry, Lotte Kopecky.

Ploeg: Belgian Cats (basketbal vrouwen), Red Lions (hockey mannen), Team Davis Cup (tennis).

Coach: Hugo Broos, Roger Lespagnard, Johan Van Herck.

Paralympiër: Laurens Devos, Peter Genyn, Joachim Gérard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier