EK Atletiek – Desmet schittert met vijfde plaats

Redactie KW

Pieter Desmet is deze middag knap vijfde geworden op het EK veldlopen in Brussel.

Pieter Desmet is deze middag knap vijfde geworden op het EK veldlopen in Brussel. De opeenvolgende slijkpassages en hellingen in het park van Laken maakten de wedstrijd tot een ware uitputtingsslag. Zware omstandigheden dus en daar houdt Desmet wel van. Vooraf kon hij dus al stiekem hopen op een stunt.

Tot voorbij halfweg blijft de Zwevegemnaar helemaal voorin lopen. Zij-aan-zij met zevenvoudig Europees kampioen Sergei Lebid houdt hij wonderbaarlijk stand in een kopgroep van zes. Maar wanneer de Brit Farah in de laatste ronde versnelt, kan alleen Lebid volgen. Die bijt op zijn tanden en dat loont. Op de laatste helling plaatst de Oekraïner een verwoestende versnelling en wordt voor de achtste keer Europees kampioen. In het achtervolgende groepje sprint Pieter Desmet naar een uitmuntende vijfde plaats. Een fantastisch resultaat want hij levert hiermee de derde beste Belgische prestatie allertijden.

Ook bij de vrouwen ligt de Belgische hoop op ereplaatsen in West-Vlaamse handen. Veldloopveterane Veerle Dejaeghere hoopte in schoonheid afscheid te kunnen nemen van de internationale veldloopwereld. Dejaeghere start goed en heeft lange tijd zicht op een verhoopte top tien plaats. De cross duurt echter iets te lang voor Juf Veerle. In de laatste ronde zakt ze terug en krijgt het gezelschap van een groepje uit de achtergrond. De Nederlandse Kibet domineert de wedstrijd en komt solo over de eindstreep als Europees kampioene. Een goede minuut later spurt een peloton voor de ereplaatsen. Veerle Dejaeghere sterft op de meet en eindigt 14de . Geen top tien plaats dus maar al bij al toch een mooi afscheid voor Dejaeghere.

Net voor de seniorencross zorgde belofte Ruben Vandevelde ook al voor een knappe West-Vlaamse prestatie. De Roeselarenaar komt bij de min 23-jarigen als 20ste en eerste Belg over de eindmeet.

Bij de juniores meisjes eindigde Lindsay De Grande 52ste. Beide West-Vlaamse deelnemers bij de juniores jongens Koen Naert (35ste) en Matthijs Casteele (64ste) eindigden in het pak. Bij de beloften dames behaalde Hanna Vandenbussche een behoorlijke 39ste plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier