Eerste selectielijst BOIC voor Rio telt voorlopig 9 West-Vlamingen

Redactie KW

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft donderdag een eerste lijst met selecteerbare atleten voor de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro (5-21 augustus) vrijgegeven.

Het BOIC richt zich zoals bekend op de internationale, en niet langer op de nationale selectiecriteria. Verder dient het aantal quotaplaatsen gerespecteerd te worden.

Wanneer er meer atleten zijn die aan de internationale criteria hebben voldaan dan er quotaplaatsen beschikbaar zijn, moeten interne selectiecriteria uitsluitsel brengen over wie geselecteerd wordt voor deelname aan de Olympische Spelen.

De raad van bestuur van het BOIC bekrachtigt de selecties. Dat gebeurt na een advies van de selectiecommissie. De uiterste afsluitdatum voor de volledige delegatie is maandag 11 juli 2016.

Op 162 dagen van de Spelen voldoen één ploeg (hockeymannen) en vier teams (4x400m atletiek mannen, 4x100m vrije slag mannen, 4x200m vrije slag mannen en wielrennen op de weg mannen (5 renners)) aan de criteria van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

In de atletiek hebben momenteel 19 individuele atleten de internationale normen behaald: Bashir Abdi (5.000m & 10.000m), Cynthia Bolingo (200m), Jonathan Borlée (200m & 400m), Kevin Borlée (400m), Michael Bultheel (400m horden), Florent Caelen (marathon)*, Louise Carton (5.000m), Axelle Dauwens (400m horden), Veerle Dejaeghere (marathon)*, Abdelhadi El Hachimi (marathon)*, Pieter-Jan Hannes (1.500m), Philip Milanov (discuswerpen), Koen Naert (marathon)*, Els Rens (marathon)*, Manuela Soccol (marathon)*, Nafissatou Thiam (zevenkamp), Willem Van Schuerbeek (marathon)*, Hanna Vandenbussche (marathon)* en Anne Zagré (100m horden). Voorlopig liepen acht Belgische atleten (4 vrouwen en 4 mannen) op de marathon sneller dan de internationale norm, terwijl België maximaal 6 marathonloopsters en -lopers mag afvaardigen (3 vrouwen en 3 mannen.

In het zwemmen zijn zes atleten al selecteerbaar: Jasper Aerents (50m vrije slag), Kimberly Buys (100m vlinderslag), Louis Croenen (200m vlinderslag), François Heersbrandt (50m vrije slag), Fanny Lecluyse (100m & 200m schoolslag) en Pieter Timmers (100m & 200m vrije slag).

In sommige sporten behaalt een atleet die voldoet aan de internationale selectiecriteria geen plaats voor zichzelf, maar wel voor zijn NOC (land). De quotaplaats kan dus eventueel door een ander atleet worden ingevuld, op voorwaarde dat ook hij/zij voldoet aan de internationale criteria. Voorlopig behaalden volgende atleten een quotaplaats voor Team Belgium: Jaouad Achab (taekwondo, -68kg), Si Mohamed Ketbi (taekwondo, -58kg), Maxime Mottet (kleischieten, trap), Evi Van Acker (zeilen, laser radiaal) en Wannes Van Laer (zeilen, laser). Ook taekwondoka Raheleh Asemani veroverde een quotaplaats in de categorie tot 57kg. Het is nog afwachten of ook zij onder de Belgische vlag zal kunnen aantreden. Het naturalisatiedossier van de politiek vluchtelinge uit Iran is nog niet helemaal in orde.

In een aantal sporten worden de quotaplaatsen toegekend op basis van een ranking. Veel van de Belgische topsporters moeten de komende maanden nog vol aan de bak om hun plaats op die internationale ranglijst veilig te stellen of te verbeteren. De afsluitdata van deze rankings verschillen per sport. Mochten vandaag alle rankings worden afgesloten, dan zou Team Belgium in acht sporten atleten naar Rio mogen sturen: badminton, wielrennen (verschillende disciplines), ruitersport, golf, gymnastiek, judo, tennis en triatlon.

Verder staan er voor onder meer boogschieten, boksen, beachvolleybal, kajak (slalom en sprint), schermen, roeien, schieten, tafeltennis en gewichtheffen de komende maanden nog heel wat competities op het programma die rechtstreeks of onrechtstreeks (via rankingpunten) uitzicht kunnen geven op een ticket voor Rio.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier