Dylano Degrande uit Houthulst is Europees jeugdkampioen boogschieten

© Joke Couvreur
Redactie KW

Dylano Degrande is vorige week in Kwadendamme (Nederland) Europees jeugdkampioen boogschieten staande wip geworden.

In een spannende finale haalde hij het van jongens uit Tubize, Berkenbos en Schelle. Meteen is de opvolging verzekerd binnen de families Vermet en Degrande. Dylano Degrande is de zoon van Windy Vermet, getrouwd met Dieter Borra en woont in Houthulst. Hij is echter lid van de schuttersvereniging Sint-Sebastiaan in Staden waar ook zijn grootouders Gilbert Meeuws en Kristien Mandeville lid zijn. Hij kreeg de microbe van het boogschieten van zijn ‘Ichtegemse’ opa Robert Vermet, die helaas dit jaar plots overleden is. Hij beoefende samen met Robert het boogschieten op de liggende wip.

Op die datum gaat ook redder José Wydaeghe (60) met pensioen. Hij begon zijn carrière in 1976. “Zoiets moois als het zwembad mag nooit verdwijnen”, vindt de voormalige badmeester. “Tot vorig jaar beperkte ik mijn activiteiten inderdaad puur tot de liggende wip. Daar is nu de staande wip bijgekomen. Ook daarin probeer ik altijd tot het uiterste te gaan, wat veel waardering opwekt binnen de eigen club. Het waren ook zij die mijn kandidatuur indienden voor het Europees kampioenschap. Daar mocht ik zowel met de nationale ploeg, waartoe ook clubgenoot Dennis Debaere behoort, als individueel starten.”

“Dit jaar vond het Europees kampioenschap plaats in Kwadendamme (Nederland) bij de club Victoria. De Belgische ploeg behaalde de eerste plaats met 47 punten op 50, Nederland en Frankrijk deden net iets minder goed met 43 punten. Ook individueel was België het sterkst. Drie schutters haalden de blok éénmaal naar beneden, en dit op vijf pogingen. Dit waren Vandenbrande van Tubize, Souverijns van Schelle en Poelmans van Berkenbos. Het was dus achteraf niet meer zo evident om beter te doen. Ik haalde echter de blok tweemaal naar beneden en dit met de vierde en vijfde poging en zo was de nieuwe Europees kampioen van 2014 bij de jeugd gekend.”

Een knap resultaat van deze tiener, die straks op 16 september twaalf jaar wordt en gaat studeren in Koekelare. Vragen dergelijke prestaties extra trainingen? “In principe ga ik elke week mee naar de ledenschieting op donderdagavond in Staden. Daarnaast ga ik tijdens de weekends ook mee naar de publieke schietingen. Tijdens de vakantie ligt deze activiteit zelfs nog hoger. Zo was ik de voorbije week op vier meetings aanwezig in Roeselare, Beervelde, Melsele en Eernegem. Dit moet ervoor zorgen dat ik straks ook favoriet ben op de Belgische kampioenschappen. Deze vinden plaats dit weekend in Baardegem, waar ook Dennis Debaere opnieuw voor stevige concurrentie zal zorgen”, weet Dylano nog te vertellen.

Het was voor schuttersvereniging Sint-Sebastiaan 22 jaar geleden dat men nog een Europees kampioen in de rangen had. In 1992 werd Stijn Devoldere Europees kampioen in Ieper.

(SBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier