Dopingproces wielerwereld verhuist van Kortrijk naar Doornik

Redactie KW

Het dopingproces tegen negentien mensen uit het (amateur-)wielermilieu verhuist van Kortrijk naar de Franstalige rechtbank van Doornik. Dat besliste de correctionele rechtbank van Kortrijk dinsdag op vraag van enkele beklaagden. Twaalf van de negentien beklaagden zijn Franstalig.

De voornaamste beklaagden zijn (ex-)wielrenners zoals Rik Coppens uit Roeselare, Pierre Herinne uit Fleurus en voormalig Belgisch kampioen Ludovic Capelle. Ze staan terecht voor inbreuken op de drugs- en dopingwetgeving.

Huiszoekingen

Het onderzoek kwam halfweg 2007 in een stroomversnelling toen er zowel in Vlaanderen als in Wallonië een tiental huiszoekingen
plaatsvond. De actie was het sluitstuk in het dossier dat senator Jean-Marie Dedecker in september 2006 aan nationaal hormonenmagistraat Johan Sabbe had bezorgd.

Drugs en doping

Het onderzoek legde een handel in onder meer “pot belge”, een mix van drugs- en dopingproducten, in het tweederangs- en
amateurwielermilieu bloot. Als spilfiguur werd de Waal Pierre Herrine (42), destijds drie jaar wielerprof bij Lotto en later bij Ville de Charleroi, genoemd. Ook andere (ex-)renners zoals Rik Coppens uit Roeselare, David Windels uit Harelbeke en Ronny Poelvoorde uit Waregem staan terecht. De bekendste beklaagde is Ludovic Capelle, in 2001 nog Belgisch wielerkampioen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier