Dit waren het voorbije jaar de tien strafste West-Vlaamse sporters

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Op het risico de toorn van heel sportend West-Vlaanderen over ons heen te krijgen, waagde onze sportredactie zich toch aan een lijst van de beste 100 West-Vlaamse sporters. Diverse sporttaken tegenover elkaar afwegen, het blijft moeilijk. Maar onze mensen gingen in eer en geweten tewerk. Uit een selectie van ruim 200 namen kozen de tien sportredacteurs hun top 100. De eerste kreeg 100 punten, de honderdste één punt. De punten werden samengeteld en het resultaat is een mooie lijst van 100 mensen die zich dit jaar in de kijker gesport hebben.

Elke dag serveren we u er tien – in omgekeerde volgorde – om zo tot de nummer 1 van sportend West-Vlaanderen te komen. Die maken we bekend op oudejaarsdag.

Vandaag maandag van 100 tot 91.

Jens Debusschere (wielrennen)

10


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Wielrenner Jens Debusschere (25) uit Dadizele kroonde zich eind juni in Wielsbeke tot Belgisch kampioen op de weg bij de profs en mag daardoor een jaar lang in de Belgische driekleur rondfietsen. Debusschere won daarna nog een rit in de Ronde van Wallonië en eindigde als derde in Parijs-Tours. Alleen een uitschieter in de Vlaamse voorjaarsklassiekers ontbreekt nog, maar daar zal de naar Vlaams-Brabant uitgeweken Debusschere in 2015 voor proberen te zorgen.

Kimmer Coppejans (tennis)

9

Dit waren het voorbije jaar de tien strafste West-Vlaamse sporters


© BELGA

Oostendenaar Kimmer Coppejans (20) won dit jaar in het Marokkaanse Meknes zijn allereerste Challengertornooi, zeg maar de wachtkamer van de grote tornooien. Het leverde hem al een eerste trofee op : Tennisprestatie van het Jaar. Daarnaast steeg Kimmer opnieuw heel wat plaatsen op de ATP-ranglijst. Momenteel staat hij op plaats 179 en dat is toch 80 plaatsen hoger dan een jaar geleden. Volgend jaar wil hij de top 100 binnenstormen.

Frederik Van Lierde (triatlon)

8

Dit waren het voorbije jaar de tien strafste West-Vlaamse sporters


© BELGA

Triatleet Frederik Van Lierde (35) uit Menen slaagde er op 11 oktober niet in om zijn wereldtitel Ironman op Hawaï te verlengen. Lange tijd leek hij af te stevenen op de tweede plaats na de ongenaakbare Kienle, maar door een moeilijk moment zakte Van Lierde terug naar de achtste plaats. Op het EK Ironman in Frankfurt was hij in juli ook al tweede geëindigd na diezelfde Duitser. Denk Kienle in 2014 weg en Van Lierde is waarschijnlijk weer Sportman van het jaar.

Charlotte Leys (volleybal)

7

Dit waren het voorbije jaar de tien strafste West-Vlaamse sporters


© VDB

Volleybalspeelster Charlotte Leys (25) uit Poperinge toonde zich in 2014 opnieuw een sterkhoudster bij de Yellow Tigers en haar Poolse topploeg Atom Trefl Sopot. Als kapitein leidde ze de nationale selectie naar het eerste WK in meer dan dertig jaar. Het damesteam werd er knap elfde, met de Poperingse als vaste waarde op het veld. Ook naast het volleybalveld kende Charlotte Leys een topjaar. Een week voor ze in juli met de nationale ploeg richting Peru trok, stapte ze met haar vriend Jelle de Witte in het huwelijksbootje.

Fanny Lecluyse (zwemmen)

6

Dit waren het voorbije jaar de tien strafste West-Vlaamse sporters


© foto MARO

Fanny Lecluyse (22) uit Spiere-Helkijn heeft een heel sterk jaar achter de rug. In de eerste helft van dit jaar groeide ze naar een goede vorm toe en presteerde goed op het EK groot bad in Berlijn. Op het BK klein bad in november verbeterde ze op de 100 meter schoolslag het Belgisch record van Brigitte Becue en van toen af ging het alleen nog beter: op het WK klein bad in december pakte ze een finale op de 100 meter schoolslag, net geen finale op de 50 meter schoolslag en een elfde plaats op de 200 meter schoolslag. Telkens met een nieuw Belgisch record.

Sep Vanmarcke (wielrennen)

5

Dit waren het voorbije jaar de tien strafste West-Vlaamse sporters


© BELGA

Wielrenner Sep Vanmarcke (26) uit Waregem ontpopte zich in het voorjaar tot meest regelmatige renner (4de Omloop, 3de Kuurne, 5de Harelbeke, 4de Gent-Wevelgem, 3de Ronde van Vlaanderen en 4de Paris-Roubaix), maar een overwinning ontbrak. Vanmarcke trok de lijn door, reed een sterke Tour en was in het najaar de enige West-Vlaming die mee mocht naar het WK, waar hij in dienst reed van Boonen, Gilbert en Van Avermaet.

Nicolas Lombaerts (voetbal)

4

Dit waren het voorbije jaar de tien strafste West-Vlaamse sporters
© BELGA


© BELGA

Dé West-Vlaamse trots op het wereldkampioenschap in Brazilië. De Bruggeling speelt al jarenlang op een hoog niveau bij Zenit Sint-Petersburg en werd daarvoor door bondscoach Marc Wilmots beloond met een plaatsje in de kern bij de Rode Duivels. Lombaerts was in Brazilië vooral back-up voor Vincent Kompany en Daniel Van Buyten en kwam alleen in actie in de – overbodige – wedstrijd tegen Zuid-Korea. Zorgde met enkele leuke persconferenties wel voor animo. Na het afhaken van Van Buyten en de blessures van Kompany en Vermaelen lijkt Lombaerts wel een certitude te worden in de nationale ploeg. Scoorde in de oefeninterland tegen IJsland.

Stoffel Vandoorne (autosport)

3

Dit waren het voorbije jaar de tien strafste West-Vlaamse sporters


© BELGA

Met een zege in Abu Dhabi sloot Rumbekenaar Stoffel Vandoorne eind november zijn eerste seizoen in de GP2 Series, de wachtkamer van de Formule 1, af als vicekampioen. Als lid van het juniorteam van McLaren boekt de 22-jarige Vandoorne in totaal vier overwinningen en zonder enkele fouten van zijn team zat de titel er zelfs in. Vandoorne werd ook Rookie of the Year en lijkt klaar voor de F1, maar verloor door de komst van Fernando Alonso naar zijn team McLaren zijn reservezitje in de F1 en rijdt volgend seizoen opnieuw de GP2.

Emma Meesseman (basketbal)

2

Dit waren het voorbije jaar de tien strafste West-Vlaamse sporters
© BELGAIMAGE


© BELGAIMAGE

The sky is the limit voor Emma Meesseman. De Ieperse beleefde een bijzonder succesvol seizoen met haar Franse club Villeneuve d’Ascq én ging dit seizoen voor het tweede jaar op rij aan de slag in de Amerikaanse basketbalcompetitie WNBA, waar ze met Washington Mystics opnieuw de play-offs bereikte. Meesseman, die in élke wedstrijd in de basis mocht beginnen en heel wat lof kreeg, was na Ann Wauters nog maar de tweede Belgische die in actie kwam in de beste damescompetitie ter wereld. Door dat Amerikaans avontuur moest Meesseman wel opnieuw de nationale ploeg aan zich voorbij laten gaan. Na twee seizoenen in Frankrijk is ze nu sinds enkele maanden aan de slag bij het Russische Spartak Moskou.

Delfine Persoon (boksen)

1

Dit waren het voorbije jaar de tien strafste West-Vlaamse sporters


© BELGA

Boksster Delfine Persoon (29) uit Gits heeft een dijk van een jaar achter de rug. Drie wereldtitels had ze al op zak toen de spoorwegagente in april de Argentijnse Farias versloeg en zo de meeste begeerde WBC-titel pakte. Op 11 november verdedigde ze die met bravoure tegen de Australische Prazak, weer voor een vol huis in Zwevezele. Ze won de Vlaamse Reus, maar de ontgoocheling omdat ze naast de titel van Sportvrouw van het Jaar greep, zinderde toch wat na. Maar nu pronkt ze toch mooi met de titel van West-Vlaams Sporter van het jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier