Damesploeg -18 jaar in EK-finale basketbal

Redactie KW

In Oradea, Roemenië, wordt vanavond om 19 uur Belgische tijd de finale van het EK damesbasketbal voor -18 jaar afgewerkt. Daarin treedt onze nationale ploeg aan tegen Frankrijk.

Verrassend: zo kan je de finaleplaats voor het team van bondscoach Benny Mertens noemen, want in de halve finale was Spanje, dé favoriet voor de titel, de favoriet. Maar België liet zich niet kennen, deed in de laatste minuten een achterstand teniet en op goed 3 seconden van het einde scoorde Emma Meesseman (Blue Cats Ieper) twee vrijworpen die beslisten over de match: 63-65.

Emma, die ook al matchwinnaar was in de kwartfinale tegen Turkije, was vanzelfsprekend dolblij. “Het is fantastisch om de finale te mogen spelen. Tegen Frankrijk verloren we dit tornooi al met 20 punten, maar dit keer zal het niet zover komen.”

Julie Vanloo, die net als Meesseman 21 punten scoorde, was natuurlijk ook supertevreden. “Wie had dat gedacht? Toen Emma even voor de buzzer naar de vrijworplijn mocht, heb ik wel honderd keer gezegd ‘Please Emma, smijt ze erin’. En ze heeft goed geluisterd.” (lacht)

Frappant is dat de West-Vlamingen een cruciale rol spelen in het succes van de U18-ploeg. Meer zelfs: in de starting five van coach Mertens staan steevast vier provinciegenotes. Dat zijn Julie Vanloo, Lien Delmulle (beiden DS Waregem), Sien Devliegher en Emma Meesseman (beiden BC Ieper). De vijfde West-Vlaamse die deel uitmaakt van de ploeg en al enkele sterke invalbeurten liet noteren is Liza Biebuyck (DS Waregem). (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier